AJAX-ADVARSEL TIL KNUTSEN: – DET BEKYMRER MEG LITT

Ajax-advarsel til Knutsen: – Det bekymrer meg litt

Ryktene rundt Bodø/Glimts suksesstrener har begynt å svirre den siste tiden etter at Ajax' sportsdirektør Sven Mislintat bekreftet til avisen De Telegraaf at han hadde vært i dialog med Kjetil Knutsens rådgiver «om ulike temaer» før helgen.

Tirsdag ble det også kjent at danske Kasper Hjulmand har forlenget sin avtale som dansk landslagssjef. Han skal også ha vært en kandidat hos Ajax, men storavisen mener nå at «veien ligger åpen for Knutsen til Ajax».

Den nederlandske storklubben har vist interesse for den 54 år gamle treneren som har utviklet Glimt til å bli en maktfaktor i norsk fotball de siste årene.

Les også: Ajax bekrefter: – Har snakket med agenten til Knutsen

Knutsen kommenterte ryktene som har satt han i sammenheng med Amsterdam-klubben etter søndagens 3-1-seier mot Vålerenga søndag.

– Hyggelig å bli nevnt og veldig lite gøy å svare på det dere spekulerer i, sa Knutsen til Nettavisen.

– Jeg er trener i Glimt, utrolig stolt over det og jobbe i det teamet og med den spillergruppen. Det er mitt fokus, og det blir vanskelig å svare på spekulasjoner, for det er egentlig det det er, fortsatte han.

Paul Thomas Clay har fulgt nederlandsk fotball i en årrekke gjennom sin jobb som Viaplay-kommentator. Han synes i utgangspunktet Ajax og Knutsen ser ut som en god match, men han er usikker på om tidspunktet eventuelt vil være det beste å gå inn i storklubben på.

– Jeg skal ikke si at det er kaos i klubben, men de står i et skifte og et veiskille, innleder han til Nettavisen.

Les også: Hevder Kjetil Knutsen er aktuell som ny trener i storklubb

NY SJEF: Sven Mislintat har tatt over som sportsdirektør i Ajax. Foto: THOMAS KIENZLE

Hør ukens episode av Sesongkortet:

Store endringer: – Det bekymrer meg litt

Clay trekker fram tyske Mislintat som nylig kom inn som ny sportsdirektør og at kontinuitetsbærere som Edwin van der Sar og Gerry Hamstra har forsvunnet ut dørene.

– Det er en uklar organisasjon som står bak laget. Det bekymrer meg litt med tanke på rammevilkårene han eventuelt vil jobbe under, sier han.

At Ajax endte hele 13 poeng bak ligamester Feyenoord omtales som en liten skandale i Nederland. Neste sesong er klubben uten mulighet til å kvalifisere seg for Champions League-spill. Clay trekker fram det kulturelle gapet mellom Bodø som by og Amsterdam som enormt.

– Det er stort. Presset du lever under som Ajax-trener sammenlignet med Bodø, hvor alle vil deg vel og alle egentlig er veldig fornøyde med at noen gidder å trene klubben deres, det er to helt forskjellige verdener, sier Eredivisie-eksperten.

Les også: Knutsen uttaler seg om Ajax-ryktene: - Skjønte at noe var i ferd med å skje

FØLGER AJAX: Paul Thomas Clay har fulgt Amsterdam-klubben i mange år. Foto: Simen Lønning

– Overgangen er stor og om man ikke takler den umiddelbart, så kommer du til å bli spist levende. Men rent fotballfaglig er det en helt super match. Knutsen er flink til å integrere unge spillere og tenke både kort- og langsiktig.

I Ajax står akademiet «De Toekomst», svært sterkt. Klubben utvikler sine talenter med mål om at de skal ta steget inn på A-laget.

– Det er viktig for klubbens identitet. Slik jeg har forstått Knutsen utenfra, så sammenfaller det mye med hvordan han tenker fotball. Det tror jeg passer som hånd-i-hanske. Det er alt det andre utenom han må være kynisk og hard nok for å takle, sier Clay og trekker fram at «Knutsen ikke skjønte hva som traff han da han møtte Roma i Conference League-sluttspillet».

– Knutsen er kynisk når det kommer til fotball og sport, men alt det som skjer på tribunene og i mediene er et annet spill der nede. Det er ikke dermed sagt at han ikke klarer det, men han må være bevisst på det. Han må sikkert gjøre noen innrømmelser i starten med tanke på hvordan han hadde tenkt å gjøre det og sørge for at han har gode folk rundt seg som forteller de riktige tingene tidsnok, sier Clay.

Les også: Norsk fotball i kulissene: Maalen i møter med AaFK om trenerjobben

Tror ikke på kortsiktig effekt

Foreløpig er det lite som tilsier at Knutsen har pakket sakene sine for å reise til Nederland, selv om det senest mandag ble rapportert i nederlandske medier at treneren nå er en toppkandidat til den ledige jobben.

Hva vil en eventuell Knutsen-avskjed bety for Bodø/Glimt som klubb.

– Det er et vanskelig spørsmål, hvor mye det vil bety. Det avhenger litt av om det eventuelt er bare han som drar eller om det er flere, innleder ANs Glimt-ekspert Trond Olsen til Nettavisen.

Han spilte i klubben i to perioder i sin karriere.

– Hvis store deler av teamet blir igjen så tror jeg de kortsiktig har ganske greie forutsetninger. Så er det eventuelt hva som kommer inn, hvem som tar over og hvor store forandringer det blir. Om man kan bruke noen internt, så tror jeg det toget fortsatt kan tute og gå.

GLIMT-EKSPERT: Trond Olsen er tidligere Glimt-spiller. Han følger klubben som ekspert for avisen AN. Foto: Mats Torbergsen

Olsen mener det er avgjørende for klubben å beholde assistenttrenere som Morten Kalvenes og Aasmund Bjørkan, om Knutsen faktisk skulle forsvinne.

– Spillergruppa er veldig sterk og har gode ledere. På kort sikt vil det ikke ha så fryktelig mye å si.

39-åringen tror det helt klart er «noe i interessen», men at veien er veldig lang fra det til at noe kommer til å skje.

– Kjetil er veldig opptatt av det han holder på med i Glimt. Det er der fokuset hans ligger.

Les også: Supertalentene vekker oppsikt: – Det er ganske unikt

– Det blir verre

Selv om eksperten ikke frykter en eventuell kortsiktig effekt, er han klar på at dette forutsetter at det eksisterende teamet blir intakt om hovedtreneren skulle forlate skipet.

Om det plutselig skulle bli store omveltninger vil det bekymre i større grad.

– Det tror jeg blir verre. Det er klart at for Glimt er det viktig å kartlegge eventuelle kandidater som kan ta over for Kjetil, og hvilken vei og retning de ønsker å gå. En god leder er viktig, sier Olsen og påpeker samtidig at han ikke tror det er noe stress på kontorene på Aspmyra på det nåværende tidspunkt med tanke på at Knutsen kan være på vei bort.

– Så lenge han fortsatt er der så har de det komfortabelt. Det er fryktelig vanskelig å si hvor mye hold det er i ryktene.

Les også: Bodø/Glimt-profilen Vetlesen er klar: – Vanvittig

Imidlertid tror den tidligere Glimt-profilen at Ajax er en klubb Knutsen seriøst må vurdere, om de velger å gå til skrittet å tilby bergenseren jobben.

– Hvis han har lyst til å prøve noe annet så er det en veldig spennende klubb med gode tradisjoner. Det er mye der som egentlig passer han, sier Olsen.

Ajax har ikke hatt en utenlandsk trener siden danske Morten Olsen fikk sparken i slutten av 1998.

Clay mener klubben tar en stor sjanse om de velger å gjøre det samme godt over 20 år senere.

– En nyansatt trener vil alltid bli et symbol på alt som er galt om det ikke går bra, selv om det ikke nødvendigvis er der problemet ligger, avslutter Viaplay-kommentatoren.

2023-06-06T14:52:34Z dg43tfdfdgfd