BERGET OM CARDIFF-FADESEN: – INNSå DET FORT

Berget om Cardiff-fadesen: – Innså det fort

TABELLTIPS ELITESERIEN:

7. plass: Sarpsborg 08

SARPSBORG STADION (Nettavisen): De blå fra «Solbyen» har aldri helt klart å krangle seg inn i diskusjonen som «lag å regne med» helt i toppen av norsk fotball.

Men forventningene er helt klart til stede for Sarpsborg 08 etter et spennende overgangsvindu, der tidligere landslagskaptein Stefan Johansen, stortalentet Sondre Ørjasæter og svenske Aimar Sher har kommet.

Les også: Her er Nettavisens tabelltips for Eliteserien 2024

Med Johansen inn har Stefan Bilborn fått en ny spiller med mye erfaring. Den forrige dukket opp i fjor høst, og heter Jo Inge Berget.

– Hvordan har det vært å få Stefan Johansen inn i laget, Jo Inge?

– Han har vært med på mye, og har vært landslagskaptein i mange kamper. En bedre leder er det derfor vanskelig å få tak i, så det er et kjempepluss for oss. Vi har en ung gruppe med mange spennende spillere, men det er viktig for Sarpsborg som klubb at vi har begge deler. Det er jo et signal fra klubben, at man ønsker å ta det steg videre. For han kommer med en standard. Han er også en god kompis av meg, så det er bare fint.

Mot slutten av 2023 ble det klart at 33-åringen fra Gran er 08-spiller i to nye sesonger. Avgjørelsen ble tatt etter en prat på hjemmebane, der an til slutt fikk tommel opp for en videre tilværelse som fotballspiller.

– Det er jo en dialog, men til tider er det jo naturligvis frustrerende for dem der hjemme også. Men samtidig vet jo hun (kona red.anm.) hva det handler om, så må hun gjøre veldig mye av det der hjemme. Jeg må være egoistisk til tider og velge meg selv, og det er sånn man er klar over. Derfor er suksessen på banen mye av hennes skyld, og den jobben hun gjør. En dag blir jeg pappa på heltid også, forteller han og smiler.

NY RUNDE: I desember ble det en ny kontrakt for Jo Inge Berget, etter en prat med kona på hjemmebane. Foto: Mathilda Ahlberg (Bildbyrån)

I august 2023 returnerte Berget til norsk fotball, nesten ti år etter overgangen fra Molde til Cardiff i Premier League. Det spilte han sammen med både Magnus Wolf Eikrem og Mats Møller Dæhli, under ledelse av Ole Gunnar Solskjær.

Les også: Svele: – Du går helt i sjokk når du får en sånn telefon

Møller Dæhli ble i vinter hentet tilbake til Molde, som vil si at alle tre er å se i Eliteserien 2024.

– Det er bare veldig kult. Jeg så Mats mot Legia, noe som var veldig lovende. En litt ny rolle fra det jeg kjenner han som, men han kjører på og løper mye. Mats er en klassespiller, så det er ingen tvil om at Molde vil nyte godt av han. Han kom jo hjem litt yngre enn oss andre, så han vil jo fort være en viktig brikke for Molde i mange år fremover. Han ser skummel ut.

– Hvordan opplevde du den tiden i Cardiff? Der det virket som å bli en greie rundt at Solskjær hentet tre fra Norge.

– Det er litt som det er i Fotball-Europa, der fotballtrenere liker å plukke spillere man kjenner. Det er derfor ikke sikkert at vi tre hadde havnet i Cardiff, hvis ikke Ole Gunnar var der. Det er jeg klar over, men sånn ble det. Cardiff havnet også i en situasjon der de kjempet om nedrykk, så det var det ikke rett tidspunkt å kaste inn tre unge nordmenn. Det ble derfor ikke så mye spilletid, men vi fikk en sjanse. Mye var jo takket være Solskjær, men jeg tror ikke det nødvendigvis ble noe ekstra. Men man ble jo fort sett på som «gutta til manageren».

Les også: Foreldrene stusser over 19-åringens matvaner: – Unormalt

ÉN KAMP: Det ble en kortvarig drøm for Jo Inge Berget i Cardiff. Foto: PA Wire

Premier League-drømmen ble derimot ikke den lengste:

– Det ble jo kort. Jeg kom jo i januar, også rykket vi ned i mai. Det ble én kamp, så det ble jo ikke veldig mye erfaring. Samtidig var det en drøm å spille Premier League, og man skulle selvfølgelig ønsket mer spilletid. Man fikk kjenne på nivået, og innså fort at jeg ikke hadde helt det nivået inne. Det får bli med den ene kampen i Premier League.

Nå er han en del av et lag som skal fort skal «kjempe om plassene» bak Bodø/Glimt og Molde. Det er også Bergets forventning inn mot en ny sesong.

– På maksnivå er det nok så stor forskjell at andre lag ikke kommer til å holde følge. Men man så jo i fjor at de kan gjøre feil også, som blant annet Molde gjorde. Hvis de ikke er på, så er det «tight», men man ser i de Europa-kampene til begge lag at det er store tropper og et gir som ikke så mange andre i ligaen har.

– Hvilket lag er det som tar gullet i 2024?

– Jeg tror Molde vinner jeg. Jeg synes de ser skikkelig bra ut, og har vist at de har et høyt toppnivå. I vinter har det kommet inn flere klassespillere også, som kommer til å dytte de enda lenger. Det kommer til å stå mellom Molde og Bodø/Glimt, men jeg tror Molde er best.

Les også: «Fryst ut» av arbeidsgiveren. Nå har livet snudd

– Hvilken spiller blir årets spiller?

– Jeg håper at Magnus (Wolf Eikrem red.anm.) kan spille så mange kamper som mulig, så hvis han holder seg skadefri tror jeg på Eikrem.

– Toppscorer da?

– Da blir det fort Guldbrandsen. Jeg setter alle eggene i samme kurv nå, men hvis Molde skal vinne seriegull må Fredrik score mål. Jeg vet ikke helt hvordan ståa i Bodø nå, med tanke på spissplassen.

– Til slutt, årets gjennombrudd?

– Sondre Ørjasæter. Han kommer til å vise frem mye godt i år. Han har en x-faktor som kommer til å begeistre mange, og er en morsomme type å se på. Det kan gå litt opp og ned, men vi får prøve å holde han oppe så ofte som mulig.

Overganger:

INN:

Mamour Ndiaye (Oslo FC Academy, Senegal)

Victor Emanuel Halvorsen (tilbake fra Kjelsås etter lån)

Markus Olsvik Welinder (tilbake fra Kjelsås etter lån)

Martin Hoel Andersen (tilbake fra Kongsvinger etter lån)

Aimar Sher (Spezia Calcio, Italia)

Sondre Ørjasæter (Sogndal)

Stefan Johansen (klubbløs)

Daniel Job (lån fra Future Pro Football Club, Nigeria frem til sommeren)

Marko Ilic (lån fra Colorado Rapids, USA frem til sommeren)

UT:

Joachim Thomassen (lagt opp)

Kjetil Haug (tilbake til Toulouse, Frankrike etter lån)

Bjørn Inge Utvik (Vancouver Whitecaps, Canada)

Kristian Fardal Opseth (Stabæk)

Mikkel Maigaard (Cracovia, Polen)

Ramon Pascal Lundqvist (Göztepe, Tyrkia)

Gustav Mogensen (Ranheim)

Simen Vidtun Nilsen (Ranheim)

Victor Torp (Coventry, England)

Martin Høyland (Sogndal)

Jarik Sundling (lån til Kvik Halden ut sesongen)

Ludvig Bernhoff-Jamt (Moss)

Jakob Johannes Auby (lån til Kvik Halden ut sesongen)

Treningskamper:

27. januar: Sarpsborg 08 - Sandefjord 2-0 (Tibbling x2)

4. februar: Hammarby - Sarpsborg 08 4-5 (Reinhardsen, Meister, Skipper, Ørjasæter, Andersen)

9. februar: Sarpsborg - AIK 2-0 (Sandberg, Meister)

17. februar: Sarpsborg - Kjelsås 1-1 (Job)

29. februar: Bodø/Glimt - Sarpsborg 08 2-0

2. mars: Sarpsborg 08 - Moss 1-4 (Job)

9. mars: Vålerenga - Sarpsborg 08 5-3 (Tibbling, Meister, Zekhnini)

16. mars: HamKam - Sarpsborg 08 0-0

23. mars: Gøteborg - Sarpsborg 08 0-3 (Berget, Sandberg, Ørjasæter)

2024-03-28T18:43:25Z dg43tfdfdgfd