BOLSJUNOV DOPINGTESTET FLEST GANGER I RUSSLAND: – VIRKER MOT SIN HENSIKT

Bolsjunov dopingtestet flest ganger i Russland: – Virker mot sin hensikt

I russiske medier, som i MatchTV, blir det slått stort opp at Aleksandr Bolsjunov er den idrettsutøveren som har blitt dopingtestet flest ganger i løpet av årets to første måneder i Russland.

I løpet av januar og februar har langrennsstjernen blitt testet fem ganger, ifølge Rusada (Russlands Antidopingbyrå).

Disse opplysningene kan ved første øyekast kanskje virke betryggende og gi inntrykk av at Russland tar antidopingarbeidet på alvor mens de er utestengt fra internasjonale konkurranser.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt har imidlertid et annet syn på det.

Les også: Välbe raser etter lekket samtale: – Han er et avskum

– Blir mistenksom

Han mener overskriftene bare skaper mer mistanke mot Russland, som fra før av har en frynsete dopinghistorikk.

– Jeg tror den type forsøksvise opphøyninger av Bolsjunov egentlig mer enn noe annet virker mot sin hensikt. Jeg merker at jeg blir mistenksom, og det blir garantert alle som er nærmere involvert i det også, sier Saltvedt til Nettavisen.

– Hvordan skal man tolke disse dopingtest-overskriftene i Russland?

De gjør som en del internasjonale forbund alltid har gjort. De tester de stjernene de vil, og de kommer med de resultatene de vil, svarer Saltvedt.

KLAR TALE: Jan Petter Saltvedt mener Russland har null troverdighet når det gjelder dopingtesting. Foto: Lars Thomas Nordby (NRK)

NRK-kommentatoren sier videre at «russerne har null troverdighet når det gjelder dopingtester på egen jord».

– De kan ikke engang prøve å late som at det har skjedd et regimeskifte siden Sotsji og det som skjedde der. Det er ikke tilfeldig at de fortsatt er non-compliant overfor Wada-koden. Ingen stoler på dem, sier Saltvedt.

Når Saltvedt nevner Sotsji referer han til dopingskandalen i forbindelse med da Russland arrangerte vinter-OL i Sotsji i 2014.

Etter mange brudd på dopingreglementet ble Russland som nasjon utestengt fra internasjonale konkurranser i etterkant. Rusada er fortsatt utestengt fra verdens antidopingbyrå (Wada).

Les også: Kirvil flyttet hele familien utenlands – så ble hun nektet lønn

– Har blitt enda sterkere

På grunn av krigen i Ukraina er Russland nå utestengt fra det meste av internasjonale konkurranser, blant annet i langrenn.

Utestengelsen fra internasjonale konkurranser har også ført til at noen utøvere frykter at russerne ikke blir dopingtestet skikkelig hjemme i Russland.

En som har uttrykt skepsis er langrennsløper Calle Halfvarsson.

Han har tidligere uttalt til Nettavisen at han vil at russerne skal gjennom en karantenetid før de får returnere, på grunn av at han mener vi ikke vet hva russerne holder på med når de er utestengt.

Saltvedt er også klar på at mistanken mot russerne blir større når de er isolert fra resten av verden.

– De eier ikke troverdighet, og mistanken har på et vis bare blitt enda sterkere av at de har isolert seg, sier han.

2024-04-08T05:06:06Z dg43tfdfdgfd