DA HENRIETTE SLUTTET å SPISE GA MOREN ET ULTIMATUM: – SKJøNTE TIDLIG HVA SOM FOREGIKK

Da Henriette sluttet å spise ga moren et ultimatum: – Skjønte tidlig hva som foregikk

GLASGOW (Nettavisen): Året er 2020 og Henriette Jæger har akkurat tatt verdensrekord i sjukamp i sin årsklasse. I media sammenlignes hun med Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen.

Karrieren er i ferd med å skyte fart, men den daværende 17-åringen vil mer. Hun ønsker å gjøre det enda litt bedre og prestere på enda høyere nivå. Sprinteren trodde den gang at å redusere matinntaket skulle hjelpe henne dit, men skulle senere innse at å kutte i kosten kun skulle føre til problemer.

En tanke om å løpe litt raskere ved å spise mindre ble etter hvert til en krevende periode for friidrettsutøveren og hennes familie.

I et intervju med Nettavisen åpner hun for første gang opp om månedene som var preget av fortvilelse og en mor som raskt satt ned foten da hun innså hva som skjedde med datteren.

Rundt seg på friidrettsbanen hadde Jæger konkurrenter hun stadig sammenlignet seg med – alle i løpetruser og sports-BH. Da pandemien herjet for fire år siden ble tankene om å spise mindre for å oppnå bedre resultater til handling. I takt med isolasjon, et nedstengt samfunn og mer tid med egne tanker, ble matinntaket redusert.

– Det hadde med utseendet å gjøre, men i hodet mitt så ga det også mening at jo mindre jeg veide, jo bedre kom jeg til å gjøre det på friidrettsbanen. Men det ga helt motsatt effekt, jeg gjorde det dårligere enn noen gang, sier Jæger.

Moren stilte krav

Sammen med moren, Unn Merete Lie Jæger, reflekterer hun tilbake på koronaåret 2020, der hun både slo gjennom, men også møtte store utfordringer med egne tanker rundt matinntak.

– Jeg spiste veldig dårlig. Mamma merket det, hun lager jo maten min, og vi spiser sammen. Da var hun klar på at dette ikke gikk og at vi skulle regulere treningen. Hun var veldig streng på det. Mamma var klar at jeg hvis jeg ikke spiste normalt igjen, så kom jeg ikke til å bli best.

MOR OG DATTER: Henriette Jæger og Unn Merete Lie Jæger har vært gjennom mye i løpet av førstnevntes friidrettskarriere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (Bildbyrån)

Mammaen, som selv har vært idrettsutøver, oppsøkte raskt hjelp på Olympiatoppen. Hun hadde sett dette skje tidligere, men aldri med sin egen datter.

– Jeg skjønte tidlig hva som foregikk. Det var veldig fortvilende, det var kjempevanskelig. Hun var i kanskje den verste pubertetsalderen, som gjorde at vi til tider kunne kommunisere godt, men andre ganger ikke, minnes hun.

De to har samarbeidet om både trening og hverdag siden friidrettsutøveren var liten. Et forhold som alltid har vært preget av åpenhet og god kommunikasjon, men også dype daler og store oppturer. Moren beskriver at matproblematikken først ble benektet av hovedpersonen selv, men at de etter hvert klarte å snakke om det vanskelige temaet.

– Dere nektet meg å trene. Du sa «jeg trener ikke deg om du spiser så dårlig». Du stilte ikke opp på trening om jeg ikke spiste den brødskiva, sier Henriette og ser bort på moren.

Fire år senere har de kommet styrket ut av både utfordringene knyttet til matinntak og andre hinder Jæger har møtt i idretten de siste årene.

Les også: Brøt ut i latter av Ingebrigtsen-spørsmål

– Mye kropp

Utøveren, som i dag har blitt 21 år, legger ikke skjul på at minimal bekledning i konkurranse spilte inn på at hun stadig sammenlignet seg med andre for noen år tilbake.

– Vi konkurrerer med lite klær og alle ser så friske og sunne ut, men det er så mye som ligger bak. Man ser ikke alt, alle har sin historie. Det er mye kropp i friidrett, det er en faktor.

MAMMASTØTTE: Mor Unn Merete Lie Jæger merket det da datteren Henriette møtte motgang. Foto: Foto: NTB

Moren tok situasjonen svært alvorlig og var tydelig mot datteren da matinntaket ble redusert. Begge de to er klare på at resultatene kun ble dårligere i perioden hvor problemet sto på. De ønsker ikke å kalle det for en spiseforstyrrelse, men mener likevel at det er viktig å snakke om temaet og være åpne.

For Jæger sin del lærte hun mye av den tøffe perioden.

– Jeg kommer aldri til å tulle med det igjen, når jeg ser hvor viktig det er, sier hun i dag.

Tøft for mamma

Fredag løper hun forsøk på 400 meter i innendørs-VM i Glasgow. Hun er en av de store navnene i den norske troppen og er blant de det er knyttet høye forventninger til.

På kort tid har hun forbedret den norske rekorden tre ganger. Det er en posisjon hun aldri hadde vært i dersom problemene med matinntak hadde vedvart.

– Man har dårlige dager, men jeg er bare fornøyd med at kroppen min løper fort og gir meg de resultatene jeg har lyst på, sier Jæger.

For moren sin del var utfordringene med mat en av flere situasjoner hvor hun har måttet være både mamma og trener. Det har ikke alltid vært enkelt å skille rollene, men sammen med datteren har de funnet en ordning som fungerer optimalt. Duoen har blitt et sterkt team, som sammen har kunnet glede seg over suksess, rekorder og medaljer.

MERKET HVA SOM SKJEDDE: – Jeg skjønte tidlig hva som foregikk. Det var veldig fortvilende, det var kjempevanskelig, sier mor Unn Merete Lie Jæger. Foto: Erik Flaaris Johansen (NTB)

Les også: Gjert Ingebrigtsen dukket opp i Glasgow - røper frustrasjon: – Ikke optimalt

I likhet med en idrettskarriere, har også relasjonen mellom de to sine opp og nedturer. Moren beskriver de dype dalene og de høye toppene som «himmel og helvete».

– Man blir så emosjonelt påvirket. Når det er skader og andre ting, så er det tøft. Som både mor og trener må man være rakrygget.

Torsdag står moren igjen på sidelinjen for å heie fram datteren i et innendørs-VM som markerer starten på et av de viktigste årene i Jægers karriere. Tre mesterskap venter denne sesongen, hvor et av landets største friidrettstalenter virkelig har muligheten til å vise seg fram på den store scenen.

2024-03-01T06:53:18Z dg43tfdfdgfd