FRANSK LANGRENNSSTJERNE HARDT UT MOT NORGE OG STøRE

Fransk langrennsstjerne hardt ut mot Norge og Støre

DRAMMEN/OSLO (Nettavisen): Franskmannen Lucas Chanavat har i flere år vært en av Johannes Høsflot Klæbos største rivaler i sprint, og han har ved flere anledninger gitt nordmannen kamp helt til døra.

Nå er det imidlertid andre ting enn Klæbos sterke spurt som bekymrer han.

Chanavat er nemlig også opptatt av andre ting enn idrett. Da han fikk med seg at norske myndigheter ga grønt lys for å åpne for leting og utvinning av mineraler på havbunnen, følte franskmannen at han måtte si ifra.

Regjeringspartiene Ap og Sp kom til enighet med Høyre og Frp om gruvedrift på havbunnen i begynnelsen av desember, og i starten av januar ble saken vedtatt i Stortinget – til store protester.

Chanavat gikk rett ut i sosiale medier, der han blant annet delte et bilde av statsminister Jonas Gahr Støre og kritiserte Norges avgjørelse.

Les også: Valnes tok kokain-oppgjør. Da kom reaksjonen

Trodde bedre om Norge

Overfor Nettavisen forklarer han hvorfor.

– Jeg så på Norge som et bærekraftig land fra før av, så jeg håpte de skulle ta riktig avgjørelse når det kommer til gruvedrift på havbunnen, sier han til Nettavisen.

HERJET I SPORET: Lucas Chanavat herjet i Tour de ski under Johannes Høsflot Klæbos frafall. Franskmannen vant begge sprintene i touren. Foto: Fabrice Coffrini (AFP)

På Instagram ga Chanavat beskjed til sine norske følgere om at det nå er på tide å ta grep.

Chanavat er langt på vei den eneste som reagerer kraftig på planene om å åpne for leting etter mineraler på havbunnen i et område på 281.000 kvadratkilometer i Barentshavet og Grønlandshavet.

Miljøbevegelsen har gått hardt ut og mener gruvedrift på havbunnen vil kunne få katastrofale og irreversible konsekvenser for dyreliv og natur til havs.

Chanavat trodde ikke at et land som Norge kunne godta slike planer, og mener Norge heller burde gått fram som et godt eksempel når det kommer til miljø.

– Jeg mener Norge har verktøyene til å være et godt eksempel fordi nordmenn er veldig flinke til å følge regler og være et godt eksempel. Det var derfor jeg håpet at de skulle ta en god avgjørelse om gruvedrift på havbunnen, sier han.

Les også: Iversen går til angrep på Lersveen: – Må ta seg en bolle

Svarer Chanavat

Også internasjonalt vekker Norges planer oppsikt. I starten av februar vedtok EU-parlamentet, med stort flertall, resolusjon mot Norges åpning av gruvedrift på havbunnen.

– Jeg mener ikke noen skal be noen om å gjøre noe eller ikke, jeg håper bare på en bedre beslutning på dette. Jeg er for langt unna til å ha en posisjon på det, jeg mener bare det hadde vært bra om alle hadde vist et godt eksempel på dette, sier Chanavat.

FÅR KRITIKK: Jonas Gahr Støre og Norge får høre det av Lucas Chanavat. Foto: Lise Åserud (NTB)

Statssekretær Astrid Bergmål i Energidepartementet, sier at hun kan forstå skepsisen dersom det er skapt et inntrykk av at Norge skal åpne for utvinning nå. Det stemmer imidlertid ikke, opplyser hun.

– Vedtaket i Stortinget legger opp til at Norge vil ha en skrittvis, kunnskapsbasert tilnærming der hensynet til miljø vil bli ivaretatt i alle faser av virksomheten, sier hun til Nettavisen.

Videre forklarer hun at det å åpne et område betyr i første omgang at industrielle aktører kan søke tillatelser til å kartlegge og lete etter mineraler i et gitt område, ikke til å utvinne.

– Slik aktivitet vil kun ha små miljøvirkninger, men vil bidra til viktig kunnskaps- og kompetansebygging, sier Bergmål.

Les også: Tyskeren vil flytte femmila i Holmenkollen

– Burde være veldig viktig

Nettavisen har også forelagt Statsministernes kontor kritikken fra Chanavat, men de henviser videre til Energidepartementet.

Norge har store forekomster av ulike mineraler på havbunnen, og flere av mineralene er viktige for eksempel i utbyggingen av vindmøller og i konstruksjon av batterier.

SVARER: Statssekretær Astrid Bergmål svarer på kritikken knyttet til gruvedrift på havbunnen på deler av norsk kontinentalsokkel. Foto: Heiko Junge (NTB)

Les også: Northug gikk i Holmenkollen. Ble svært skuffet over det han så

Bergmål mener at verden trenger mineraler i overgangen til lavutslippssamfunnet.

– I dag utvinnes mineraler i land som verden ikke ønsker å være avhengige av, ofte med dårligere miljøstandarder og arbeiderrettigheter enn vi har i Norge. Dagens situasjon kan også bidra til en sårbar forsyningssituasjon for Vesten. Norge vil derfor nå undersøke om vi kan bidra mer for å dekke verdens store mineralbehov på en forsvarlig måte.

Chanavat er imidlertid ikke enig i at dette er riktig vei å gå.

– Bærekraft burde være veldig viktig for oss alle. Ikke bare utøvere, selv om vi selvfølgelig ikke er de beste eksemplene. Men vi prøver å gjøre så godt vi kan. Det er et hovedanliggende tema for meg, sier han.

2024-03-17T08:06:25Z dg43tfdfdgfd