GA KLAR BESKJED TIL KONA DA HAN TOK BRANN-JOBBEN: – DET GJøR JEG IKKE

Ga klar beskjed til kona da han tok Brann-jobben: – Det gjør jeg ikke

TABELLTIPS ELITESERIEN

3. plass: Brann

MARBELLA (Nettavisen): Per Ove Ludvigsen sitter avslappet i en stol på et hotell sør i Spania. Han er tilbake i manesjen etter flere år i «skyggen».

Men nå kan han ikke «gjemme» seg lenger.

Den rutinerte bergenseren så egentlig ikke for seg at han skulle sitte her i 2024.

Men her er han.

Les også: Her er Nettavisens tabelltips for Eliteserien 2024

57-åringen valgte å forlate en relativt stille og rolig tilværelse i ulike roller i klubben de siste seks årene. Han har sluppet unna den «verste» oppmerksomheten som han så inderlig merket på kroppen mellom 2002 og 2006, da han hadde sportssjef-jobben i Brann sist.

– Jeg var ute i ti år. Da hadde jeg egentlig slått meg til ro med et liv utenfor fotballen. Etter 2006-sesongen angret jeg ikke på at jeg ga meg og jeg har egentlig ikke kjent på noe sug etter å komme tilbake heller, forteller han til Nettavisen.

Men da Jimmi Nagel Jacobsen valgte å gi seg etter suksess-sesongen 2023 ringte klubben til Ludvigsen. Et vikariat i noen måneder ble gjort permanent i starten av februar.

– De ringte plutselig og da kjente jeg at det var noe jeg kunne tenke meg. Det var det som gjorde det.

Dere ser alt av OBOS-ligaen, samt en rekke kamper fra Eliteserien hos Nettavisen på Direktesport.

HAR KONTROLL: Ludvigsen er rolig før det braker løs med en ny sesong. Foto: EIRIK HAGESÆTER

Avlyste ferie med kona: – Kan ikke være med på det nå

Han er tydelig på at han ikke løp i gangene for å posisjonere seg til jobben. Den biten av fotballen er fjernt for Ludvigsen. I tillegg har han hatt et fint liv hvor han har jobbet med unge talenter i akademiet til Brann de siste årene.

– Folk som kjenner meg vet at de må spørre meg for at jeg skal være interessert i noe. Det var ikke sikkert at jeg ville være en kandidat, for det er en spesiell jobb.

For jobben er ikke en «vanlig» jobb. Den er altoppslukende og til tider foregår den døgnet rundt.

JOBBER TETT: Ludvigsen og Horneland. Foto: EIRIK HAGESÆTER

– Det hjelper at barna har blitt større. Og min kone vet hvordan det er og hva det innebærer. Vi har vært sammen så lenge, helt siden jeg selv var spiller. Hun vet hva som skjer når jeg tar en sånn jobb, sier han og humrer nesten litt oppgitt for seg selv.

– Feriene som vi allerede har kjøpt og betalt i sommer – det blir ikke noe av nå. Jeg kan ikke være med på det nå, det går ikke. Du kan ikke ha tre uker ferie på sommeren. Det gjør jeg ikke, sier han og ramser opp at også høst- og vinterferier med stor sannsynlighet også ryker fremover.

– Vi må ta ferie i desember. Det er jo ikke ideelt for henne som er i full jobb. Det er en del sånne ting. Vi må ha to biler istedenfor én. Dette fører med seg en del ting.

Les også: Brann seiret i generalprøven – slo Sogndal 2-1 på bortebane

– Da hadde jeg vært mye mer stresset

I fotballbransjen utvikler ting seg konstant og det dukker hele tiden opp nye trender man må holde seg oppdatert på. Ludvigsen forklarer at ting foregår på en relativt lik måte som forrige gang han hadde jobben, og at mange av aktørene er de samme også nå.

– Det er så mye som skal registreres. Hadde jeg vært helt grønn så hadde jeg fått panikk oppe i dette, sier han.

– Men det er også de samme mekanismene og det samme som skjer. Det er agenter, klubber og meninger. Det er journalister nå som det var den gangen også. Så er det forståelsen som er viktig. Nå har jeg vært sportssjef i noen måneder og det har skjedd en del ting. Det går veldig fort. Hadde jeg ikke hatt erfaringen jeg har så hadde jeg vært mye mer stresset.

Med alderen har han skaffet seg rutine til å håndtere rollen. Det kommer til å blåse i Bergen – det er Ludvigsen sikker på.

– Det er ikke mye galt du skal gjøre før du er en idiot. Sånn er det bare.

TILBAKE I MANESJEN: Den rutinerte bergenseren. Foto: EIRIK HAGESÆTER

Da er det kanskje like greit å være «avkoblet». For den nye Brann-sjefen finner du ikke på sosiale medier.

– Det er ingen som tror deg på det hvis du sier at du ikke bryr deg om noen ting. Jeg er ikke iskald. Jeg er faktisk en som bryr meg veldig, men jeg får ikke med meg så mye. Det tror jeg er sunt i en sånn jobb, sier han.

TikTok, Facebook, Instagram og Twitter/X er altså fjernt i Ludvigsens hverdag. Selv tradisjonelle aviser bruker han lite tid på. Det han må få med seg relatert til jobben får han uansett med seg.

– Jeg regner med at jeg får det med meg hvis det er skikkelig krise i Brann. Da er det sikkert jeg som har laget det, humrer han med en god dose selvironi.

Holdt seg bevisst unna Horneland

Før han kom inn i jobben som øverste sportslige leder for a-laget til Brann holdt den rutinerte fotballmannen seg bevisst unna trener Eirik Horneland. De to har ikke vært så tett på hverandre til tross for at de begge har vært i klubben i ulike roller – før nå.

– Nå når jeg har kommet litt tettere så ser jeg at det ikke er tilfeldig at vi har tatt steg og utviklet oss. Det er ikke vanskelig å se. Så betyr ikke det at vi skal ut i Europa hvert år og ta gull. Det er ikke sånn det er, men jeg blir veldig overrasket om vi skulle rykket ned med den gjengen her, sier han.

– Det er ikke tilfeldigheter det vi driver med her, men vi vet også at vi må være veldig mye bedre enn vi var i 2023. Så det er i utgangspunktet en vanskelig tid å komme inn i. Man står litt og venter på nedturen, sier han ærlig.

MANGE SAMTALER: Mellom trenerteam og sportssjef. Foto: EIRIK HAGESÆTER

For å unngå det må man jobbe hardere og smartere for å hele tiden utvikle seg. Der står Horneland fortsatt som den sentrale brikken. Som «sjefen» som Ludvigsen kaller han.

– Det er «all in» og det er ingen mellomting. Det er bare Brann som betyr noe og prøve å få Brann til å bli best mulig. Det gjennomsyres ut i hele teamet hans, sier han om treneren før han skryter videre av kulturen han har klart å bygge opp.

Men spørsmålet er hva skjer om suksessen fortsetter. Utenlandske klubber har allerede «dratt i» treneren. Ludvigsens jobb krever at han er forberedt om det «verste» skulle skje.

– Jeg ser hva Horneland gjør i hverdagen. Og da får jeg litt vondt i magen når jeg skal tenke på hvem som skal erstatte det. Det vil jeg ikke snakke om, sier Ludvigsen og smiler.

Samtidig er han klar på at han ikke kan være på leting etter ny trener når klubben har en de er svært fornøyd med.

– Man går og grubler litt på det. Men han får ikke lov til å stikke på timen, sier Ludvigsen.

OVERGANGER:

INN:

Elias Heggland Myrlid (tilbake fra Kongsvinger etter lån)

Emil Kornvig (Cittadella, Italia)

Martin Hellan (Kongsvinger)

UT:

Rasmus Holten (lån til Mjøndalen ut sesongen)

Marius Bendiksen Trengereid (Kongsvinger)

Herman Stakset (Levanger)

Filip Møller Delaveris (kontrakt terminert)

Mikal Berg Kvinge (Arendal)

Isak Tomar Hjorteseth (lån til Sandnes Ulf ut sesongen)

Frederik Børsting (Vendsyssel, Danmark)

Aron Jonsson (Afturelding, Island)

Eirik Holmen Johansen (EIK Tønsberg)

TRENINGSKAMPER:

MOLDE – BRANN 1–0

SOTRA – BRANN 1–6

BRANN – VÅLERENGA 3–0

BRANN – ROSENBORG 2–0

SK BRANN – IFK NORRKÖPING 1–1

2024-03-30T20:18:16Z dg43tfdfdgfd