GAMBLET MED OVER HUNDRE MILLIONER: – GALSKAP

Gamblet med over hundre millioner: – Galskap

Fredag annonserte Xabi Alonso at han ønsker å bli værende i Bayer Leverkusen også neste sesong. Spanjolen hadde lenge blitt lansert som den fremste kandidaten til å ta over både Bayern München og Liverpool.

Ifølge flere troverdige kilder, deriblant Telegraph, Daily Mail og Florian Plettenberg i tyske Sky Sports, skal Sporting-trener Ruben Amorim toppe Liverpools ønskeliste.

Men hvem er egentlig den 39 år gamle portugiseren som idoliserer José Mourinho og tiltrekker seg oppmerksomhet fra storklubber over hele verden?

Les også: Bekreftet: Xabi Alonso blir værende i Bayer Leverkusen

«Galskap»

Til tross for at han kun er 39 år gammel har Amorim allerede rukket å opparbeide seg rikelig med erfaring fra det øverste nivået.

I 2018 ble han hovedtrener for tredjedivisjonsklubben Casa Pia i en alder av 34, og siden den gang har det gått i rekordfart. Året etter tok han over B-laget til Braga, og etter kun åtte kamper ble han forfremmet til manager for førstelaget.

Da toppklubben Sporting i 2019 var på utkikk etter en ny trener sto de overfor et gigantisk valg. Valget falt på den relativt uprøvde Amorim. «Galskap» var ordet som gikk igjen i den portugisiske pressen.

De var nødt til å utløse utkjøpsklausulen på 10 millioner euro (116 millioner norske kroner) for en 35 år gammel trener med kun seks måneder på øverste nivå å vise til.

Det gjorde han til tidenes tredje dyreste trener og skapte et enormt press på at portugiseren måtte levere varene.

Og det har han gjort til de grader.

NÆRT HOLD: Erling Braut Haaland fikk oppleve hva Ruben Amorim kan utrette da Sporting slo ut hans Borussia Dortmund av Champions League i 2021. Foto: Martin Meissner (AP Photo)

Sporting har nådd stadig nye høyder siden Amorim tok over i 2018 og innførte sitt pragmatiske 3-4-3-system. I skrivende stund topper de den hjemlige serien foran arge rivaler Porto og Benfica.

Prestasjonene i årets sesong har ikke gått ubemerket hen, og i tillegg til interessen fra utlandet har Amorim blitt belønnet med tittelen «månedens trener» tre ganger.

Også i europeiske turneringer har Amorims Sporting bitt godt fra seg, og i 2021 og 2021 slo de ut henholdsvis Erling Braut Haalands Borussia Dortmund og Martin Ødegaards Arsenal.

Les også: Skjærtorsdagens Premier League-rykter

Idoliserer Mourinho

Amorims Sporting-lag har blitt kjent for sin offensive spillestil med fokus på å holde ballen i laget – ikke helt ulikt taktikken Pep Guardiola har nytt stor suksess med i sine klubber.

Til tross for likhetene med spanjolen er Amorim tydelig på at det er en annen trenerlegende han ser opp til:

– Mourinho har alltid vært referansepunktet mitt. Han er unik. Det vil aldri bli en ny Mourinho, har Amorim tidligere uttalt.

VENNER: José Mourinho og Ruben Amorim holder jevnlig kontakt. Foto: Skjermdump Facebook (HighPerformanceFootballCoaching)

Mourinho gjesteforeleste for Amorim da han tok trenerutdannelsen sin ved Universitetet i Lisboa.

Duoen har opprettholdt kontakten siden da, og da Amorims Sporting slo ut Arsenal av Europaligaen i 2023 var Mourinho raskt ute med å sende en melding for å gratulere.

– Alle pekte på det samme

Liverpool-supporterne har trykket Jürgen Klopp til sine hjerter – ikke utelukkende på grunn av den sportslige suksessen, men også på grunn av tyskerens karisma og smittende personlighet.

Dersom det ender opp med at det er Amorim som tar over rollen, så kan de trofaste supporterne forvente mer av det samme.

«Etter å ha snakket med flere som kjenner Amorim om hvordan han har klart å snu portugisisk fotball på hodet så peker de alle på en ting: Personligheten hans. Han har alltid vært karismatisk, en naturlig leder og en som lagkamerater og kollegaer ønsker å følge etter», skriver The Athletic.

Tidligere lagkamerater som The Athletic har snakket med, beskriver Amorim som «klovnen i garderoben», som alltid snakket, underholdt og ønsket å fremme sine ideer.

FULL AV LOVORD: Joao Palhinha har stor tro på at sin tidligere trener ville gjort det bra i en klubb som Liverpool. Foto: Adrian Dennis (AFP)

Fulham-stjernen João Palhinha spilte under Amorim i sin tid i Sporting. Han er tydelig på at han setter sin tidligere trener høyt:

– Ruben er en fantastisk trener, én av de beste Portugal har. Han har gjort en fantastisk jobb i Sporting siden han forlot Braga, uttalte Palhinha til portugisiske O Jogo.

Den defensive midtbanespilleren fikk videre spørsmål om 39-åringen har det som skal til for å ta over en klubb av Liverpools størrelse.

– Ja, uten tvil, selv om presset er noe helt annet. Som trener for en portugisisk klubb så har man presset fra supporterne og klubben. Når man trener Liverpool så har man press fra hele verden i tillegg. Men sånn som utviklingen hans har vært så tror jeg kun det er et spørsmål om tid før han tar steget, slår Palhinha fast.

2024-03-29T21:16:04Z dg43tfdfdgfd