GJERT-ELEVEN KAN Få NEI: – VELDIG VANSKELIG

Gjert-eleven kan få nei: – Veldig vanskelig

HUELVA / OSLO (Nettavisen): Tirsdag løp Per Svela en imponerende 5000 meter i Spania og klokket inn på en tid under EM-kravet på distansen. Prestasjonen til tross, er det ikke sikkert at 32-åringen får delta under mesterskapet i Roma i juni.

Det er nemlig fire løpere som får plass på det norske laget, men flere enn som så ligger an til å klare kravet.

– Akkurat nå er det flere foran han på lista. Jakob Ingebrigtsen selvsagt, og Narve, dersom han stiller. Henrik Ingebrigtsen, Magnus Tuv Myhre og Awet Kibrab er også aktuelle. Det er veldig vanskelig, Tuv Myhre har vært litt skadet og Awet har ikke løpt på bane ennå. Nå vil jeg si det er femti prosent sjanse for at Svela får løpe, sier Marius Vedvik til Nettavisen.

LØPER: Marius Vedvik spår et krevende EM-uttak. Foto: Fredrik Hagen (NTB)

Flere gjør som Ingebrigtsen

Han er selv distanseløper, men er ikke aktuell for sommerens mesterskap. Han peker på et svært høyt nivå blant de som potensielt får innpass på 5000-meteren i EM.

– Det har skjedd mye de siste årene. Jeg tror mange er inspirert av Ingebrigtsen og har latt seg inspirere av den treningen. Selv om Gjert har gått ut, så er treningstradisjonen ført videre. Den filosofien har vist seg å fungere, fortsetter Vedvik.

Les også: Krystallklar melding fra Gjert-eleven: – Det er nok nå

Gjert Ingebrigtsen er ikke lenger trener for sine tre sønner, men har fortsatt ansvaret for Gilje Nordås og Svela. Førstnevnte har hatt en stor utvikling og fikk sitt gjennombrudd med bronsemedalje i VM i Budapest i fjor. Nå tror også Vedvik at Svela er på vei mot en høydare karrieremessig.

Han klokket inn på tiden 13:19,87 i Huelva tirsdag.

– Det så veldig bra ut. Han lå et stykke bak, men plukket folk på slutten og det så ut som han hadde mer å gi. Jeg har hørt at han på trening er omtrent like bra som Narve på kondisjonsbiten. Narve har vist hva han er god for, men Svela har kanskje manglet det siste for et skikkelig toppløp, men det virker å nærme seg nå.

TRENER SAMMEN: Per Svela (t.v.) og Narve Gilje Nordås er blant løperne som er aktuelle for EM-uttak. Foto: Beate Oma Dahle (NTB)

Krevende uttak

EM i Roma går av stabelen i juni og uttaket er foreløpig ikke gjort. Jann Post spår hodebry for de som skal velge ut hvem som skal stille til start for Norge.

– Det blir en intens kamp om EM-plassene på 5000 meter. Jakob Ingebrigtsen har friplass som regjerende mester og i tillegg har vi tre plasser. I tillegg til de seks som har klart kravet til nå, så kan Filip Ingebrigtsen og (Abdullahi Dahir) Rabi fort melde seg på de neste ukene, sier friidrettseksperten til Nettavisen.

Post er usikker på hvilke faktorer som vil spille størst rolle når uttaket skal gjøres.

– Om forbundet tar ut Jakob og de tre med raskest tid i kvalifiseringsperioden eller om de ser på formutviklingen denne våren er det bare forbundet som kan svare på. Det kan fort bli et krevende uttak hvis alle vil løpe.

Les også: Gilje Nordås med seier i Huelva – slo Filip Ingebrigtsen

Etter at han tok EM-kravet i Huelva, var Svela selv klar på at han ikke var sikret en plass.

– Jeg er kvalifisert, men er ikke tatt ut ennå. Jeg håper å bli det etter hvert, men vi får se hvordan det blir, om jeg kanskje må løpe enda fortere.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, beskriver det som et «luksusproblem» at flere løpere er kvalifisert på distansen. Det endelige uttaket foreller han at vil være klart 26. mai, samtidig med fristen for å ta EM-kravet.

– Per nå er det seks som har tatt kravet og det er fire plasser. I uttakskriteriene står det at løperen må være frisk, skadefri og har bekreftet form før fristens utløp. De som tok kravet i fjor må derfor bekrefte form nå, sier han til Nettavisen.

2024-05-03T05:03:19Z dg43tfdfdgfd