HAALAND BLIR FILLERISTET FOR DET. SOLSKJæR GIKK FRI: – GJORDE IKKE DET På DEN TIDEN

Haaland blir filleristet for det. Solskjær gikk fri: – Gjorde ikke det på den tiden

«And Solskjær has won it for Manchester United», er så ikonisk som et ikonisk øyeblikk kan bli.

I 1999 ble nordmannen byttet inn i Champions League-finalen mot tyske FC Bayern og på overtid ble han den store helten. Han kom inn i det 81. minutt, på stillingen 0-1, og drøye to minutter på overtid satte han inn vinnermålet etter et hjørnespark.

Du får alt fra Obos-ligaen og utvalgte kamper fra Eliteserien hos Nettavisen og Direktesport hver uke

Målsniken Solskjær

Målet har gjort ham til en legende og del av United-historien. Totalt scoret han 126 ganger i løpet av elleve sesonger for storklubben. Han ble kjent som en målsnik – en superinnbytter som verken trengte mange sjanser eller berøringer på å finne nettmaskene.

Det er liten tvil om at nordmannen var en klassisk «9er-spiss». Hardtarbeidende, selvsagt, som alle andre som spilte under sir Alex Ferguson, men hans fremste kvalitet var utvilsomt å være på rett sted til rett tid når ballen ramlet ned i 16-meteren.

Det finnes mange eksempler på denne spisstypen. Vi kan for eksempel nevne folk som Gary Lineker, Robbie Fowler, Alan Shearer, Filippo Inzaghi, Javier Hernandez, Andy Cole, Ian Wright, Miroslav Klose og Ruud van Nistelrooy, blant mange.

IKONISK ØYEBLIKK: Ole Gunnar Solskjær avgjorde Champions League-finalen i 1999 mot FC Bayern. Foto: Michael Steele (Pa Photos)

Etter en æra der Lionel Messi og Cristiano Ronaldo i stor grad har redefinert hva som forventes av en spiss, har den klassiske «9er-spissen» i stor grad gjenoppstått med Erling Braut Haalands inntog i europeisk fotball og Premier League.

Jærbuen har i løpet av kort tid knust en rekke scoringsrekorder og på under to sesonger har han nettet 83 mål for Manchester City.

Sky Sports-ekspert Jamie Carragher har uttalt at «vi trodde denne spisstypen var utryddet».

Den siste tiden har imidlertid 23-åringen måttet tåle mye kritikk. Mange mener han er for lite involvert i spillet, ikke jobber bra nok defensivt og i stor grad er en «luksusspiller» i Josep Guardiolas tittelvinnende Manchester City-lag.

LES OGSÅ: Rystet over José Mourinho: – Jeg er lamslått og flau

Spesielt antall berøringer av ballen per kamp har vært et gjentakende tema når det gjelder nordmannen. ESPN-journalisten Mark Ogden skrev nylig at det nærmest har blitt en besettelse blant eksperter å kritisere Haaland for antall berøringer.

Les også: Hvem er din favorittspiss?

Solskjær vs. Haaland

Dette er en type kritikk som sjelden ble dratt fram mot Solskjær og andre klassiske «9er-spisser» i deres storhetstid.

Viaplay-ekspert Kasper Wikestad poengterer at det først og fremst handler om teknologiske framskritt i fotballen.

– På den tiden telte de ikke antall touch på spillerne, sier Wikestad til Nettavisen.

– Det har kommet ekstremt mye statistikk og annen type teknologi nå, som alle har tilgang til, påpeker han.

Men hvordan måler egentlig Haaland seg mot Solskjær når det gjelder antall berøringer av ballen? Det er vanskelig å si noe konkret om, siden det ikke finnes nok statistikk på Solskjær, men det er likevel mulig å gi en liten pekepinn.

Det var først i 2006/07-sesongen av Premier League at antall touch på ballen per kamp ble statistikkført. Solskjær spilte 19 ligakamper for United den sesongen, scoret sju mål, og hadde 426 ballberøringer. Totalt hadde han 916 minutter på banen.

LA OPP I 2007: Ole Gunnar Solskjær i aksjon for Manchester United i én av hans siste kamper for klubben. Foto: Dave Thompson (AP)

Til sammenligning har Erling Braut Haaland så langt spilt 2185 minutter for City denne sesongen og har 576 berøringer totalt i ligaen.

Det betyr at Solskjær den sesongen hadde rundt 42,5 berøringer per 90 minutter, mens Haaland denne sesongen har 24. Sist sesong, da jærbuen ble toppscorer med 36 ligamål, lå han marginalt høyere med rundt 26 berøringer per 90 minutter.

En markant forskjell på Solskjær anno 2007 og Haaland anno 2024, er imidlertid at førstnevnte da var på tampen av karrieren, med all den erfaring og spilleforståelse det innebærer. Haaland på sin side er fortsatt 23 år og i utvikling.

Wikestad mener på sin side at fokuset på antall berøringer i all hovedsak handler om å skape overskrifter.

– I dagens medieverden gjelder det å finne egne vinklinger. Derfor går de dypere inn i materien enn tidligere, mener Wikestad.

– Men ser du på målsnittet til Haaland, er det unikt i nyere fotballhistorie. Det han har gjort i Østerrike, Tyskland, i Premier League og i Champions League er lite å diskutere. Da er det naturlig at man gyver løs på andre tall for å skape diskusjon, sier Wikestad.

Tar Haaland i forsvar

I 2006/07-sesongen var det for øvrig Chelseas Didier Drogba som ble toppscorer med 20 ligamål.

Den storvokste ivorianeren hadde 1331 ballberøringer på 2944 minutter med spilletid. Av de som kan klassifiseres som en tradisjonell «9er-spiss» i den inneværende sesongen, er det Crystal Palaces Jordan Ayew som har flest ballberøringer med 1394 på 2371 minutter.

Bare Bukayo Saka (Arsenal), Julian Alvarez (Man City) og Dwight McNeil (Everton) har flere touch per kamp denne sesongen enn Ayew om man ser på alle som er definert som angrepsspillere i den offisielle statistikken til Premier League.

Mannen fra Ghana har scoret fire ligamål, mot Haalands 20 fulltreffere i Premier League så langt denne sesongen.

Ser vi på samtlige toppscorere i Premier League siden antall touch for første gang ble statistikkført, er det likevel én som har færre berøringer per 90 minutter spilt enn Haaland. I 2019/20-sesongen ble Jamie Vardy (Leicester) toppscorer med 23 mål.

LES OGSÅ: Erling Braut Haaland åpner opp om tårene

Han hadde 792 berøringer totalt på 3037 minutter med fotball. Det gir rundt 20 berøringer av ballen per 90 minutter.

Tallene over viser at Haaland altså ligger på omtrent like mange ballberøringer denne sesongen, som sist sesong, da han ble hyllet som en sensasjon av de fleste eksperter. City-helten Paul Dickov har en litt annen oppfatning av hva som er forskjellen nå.

EFFEKTIV: Leicesters Jamie Vardy trengte ikke mange ballberøringer på å bli toppscorer i 2019/20-sesongen. Foto: Mike Egerton (Pa Photos)

Skotten mener andre klubber i langt større grad har tatt sine forholdsregler i møte med Haaland.

– Jeg synes kritikken mot ham er urettferdig, sier Dickov ifølge The Mirror.

– Han lever av sjanser og av å komme seg gjennom i bakrommet. Men det mange lag gjør nå, er at de forsvarer seg veldig, veldig dypt, noe som gjør at han ikke får dette rommet å løpe i, sier mannen med 180 kamper i City-drakten.

Videre påpeker Dickov at det uansett ville vært nærmest umulig for Haaland å kopiere det han leverte sist sesong.

– Denne sesongen har han gått glipp av ti kamper, men han er likevel toppscorer i Premier League (delt med Cole Palmer). Det viser at om han får sjansen, så scorer han. Men all ære til Real Madrid for måten de stoppet ham på, sier Dickov.

Haaland i 2018: – Takker Solskjær

Det hører for øvrig med til historien at nettopp Solskjær har hatt en finger med i utviklingen til Haaland.

De to jobbet sammen i Molde, der Solskjær var manager og jærbuen en ung fremadstormende spiss.

I et større intervju med Nettavisen i 2018, åpnet Haaland opp om betydningen Solskjær hadde for ham i Molde.

– Han har hatt stor betydning for at jeg har kommet dit jeg er i dag og jeg lærer fortsatt av ham. Jeg håper at jeg en dag skal bli like god som han var til å avslutte. Da kommer jeg til å bøtte inn mål rundt om i verden, sa Haaland den gang.

JOBBET SAMMEN: Erling braut Haaland og Ole Gunnar Solskjær under tiden sammen i Molde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB)

Dette var noen uker før han flyttet til Red Bull Salzburg i Østerrike og for alvor ble lagt merke til verden rundt.

– Jeg kan ikke takke ham nok for det jeg har lært av ham. Det er på hver trening. Hver dag snakker vi sammen, vi diskuterer og vi har hatt et slags far-sønn-forhold og han har betydd ufattelig mye, sa Haaland om Solskjær.

I samme intervju snakket også Solskjær om Haalands kvaliteter. Den gang var spissen bare 18 år.

– Han vet at han kan bli bedre som et oppspillspunkt. Han må også jobbe med stabilitet og bunnivå. Men han kommer til å bli kjempegod. Når jeg sier han må jobbe med disse tingene, så er det noe alle 18-åringer må. Han må hele veien jobbe med neste sjanse, og neste ball, sa Solskjær.

2024-04-21T08:48:23Z dg43tfdfdgfd