HAVNET På LISTE MED HAALAND – DET VAR BARE ETT PROBLEM: – ANER IKKE HVEM DEN PERSONEN ER

Havnet på liste med Haaland – det var bare ett problem: – Aner ikke hvem den personen er

GLASGOW (Nettavisen): Friidrettsstjernen Noah Lyles skaper stadig overskrifter i USA, mens «Brauten» har blitt et velkjent navn som følge av sine prestasjoner på fotballbanen.

Det viser seg imidlertid at Lyles ikke har fått med seg hvem nordmannen er.

Han så derfor spørrende ut da han fikk spørsmål om Braut Haaland i Glasgow. Det til tross for at de begge kjemper om en gjev pris som deles ut neste måned.

– Jeg aner ikke hvem den personen er. Er han fotballspiller? Jeg ser ikke på fotball, ler sprinteren til Nettavisen.

– Han er veldig stor i Europa.

– Gratulerer med det, fortsetter Lyles med et smil om munnen.

De to driver med ulike idretter og er store på hver sin arena, men felles for de begge er at de er nominert til «Sportsman of the Year» under Laureus World Sports Awards (Laureus-prisen).

Nominert er også fotballspilleren Lionel Messi og stavhopperen Mondo Duplantis, for å nevne noen. Førstnevnte vant også i fjor, etter at Formel 1-fører Max Verstappen gikk seirende ut i 2022.

– Ikke greit

Til tross for at både Haaland og Lyles kan vinne den gjeve prisen, har sistnevnte likevel ikke valgt å gjøre nevneverdig research på konkurrentene.

I USA er sprinteren kjent som en annerledes utøver, som stadig går egne veier og ikke bryr seg om hva omverdenen måtte tenke om ham.

Fredag tok han sølvet på 60-meteren i innendørs-VM i Glasgow og troppet i den anledning opp med røde løsnegler og et stort halssmykke med diamanter.

AMERIKANSK STJERNE: Noah Lyles ankom arenaen i Glasgow med stil. Foto: Jane Barlow (NTB)

Merkeklær, dyre biler og en «flashy» livsstil preger det 26-åringen legger ut i sosiale medier. Et image han tilsynelatende har en baktanke med å opprettholde.

– Jeg prøver å få folk til å se sporten. Vi trenger at flere vanlige folk er fans og ønsker å se friidrett. Jeg hørte på en radiokanal på vei hit i dag, en lokal stasjon her i Glasgow, at de snakket om friidrett og dette mesterskapet. Det hørtes ut som noe bestemoren min ville fulgt med på. Da tenkte jeg bare «okay, nå tenker jeg på friidrett og bestemoren min», det er ikke greit, sier Lyles til Nettavisen.

– Hvor langt er du villig til å gå for å få folk til å få øynene opp for friidrett?

– Alt jeg kan gjøre på en respektfull måte. Jeg har allerede strukket strikken litt langt og har pushet grensene. Jeg kan bare ikke gå så langt at jeg mister kontrakten min.

Les også: Program for innendørs-VM i friidrett i Glasgow 2024

Mener USA har ventet på Bolt-erstatter

Lyles signerte nylig en ny kontrakt med Adidas og har uttalt at denne sannsynligvis er den største friidretten har sett siden Usain Bolt. Sprinteren har også ytret frustrasjon over at han ikke kan dele hvilke summer det er snakk om og ønsker mer åpenhet rundt økonomien bak kontraktene.

Det spekuleres imidlertid i at amerikanerens kontrakt er verdt titalls millioner norske kroner årlig. Nettstedet Lets Run melder at det er en såkalt NDA (non-disclousure agreement), altså en fortrolighetsavtale, som stopper Lyles i å bekrefte beløpene.

Christopher Chavez, mannen bak det amerikanske friidrettsnettstedet Citius MAG, mener Lyles gjør mye for å være sportens stemme.

– Mange har sett etter en ny stjerne etter at Usain Bolt la opp. Noe av det kuleste med det han gjør er at han ikke bare ser på det som noe som gagner han selv, men også de andre utøverne. Han gjør det ved å hente inspirasjon fra andre sporter og forsøker å gjøre det om til suksess i friidrettssporten, som sliter, sier Chavez til Nettavisen.

Lyles vant både 100 og 200-meteren under VM i Budapest i fjor og har siden gjort seg bemerket i offentligheten. Blant annet har han forsøkt å sette i gang en såkalt «walk in» før friidrettskonkurranser. Konseptet stammer fra amerikanske NBA, der spillerne entrer arenaen i stilfulle antrekk, for så å bli fotografert og filmet på vei inn.

Les også: Reagerer på NRK: – Burde ikke vært lov

Anser seg selv som «farlig»

Til tross for at Lyles begynner å få et kjent navn i statene, er journalisten klar på at det fortsatt er et stykke igjen før han blir anerkjent som en av de virkelig store.

– Han har fortsatt ikke tatt et OL-gull, men jeg tror suksess, spesielt gull i Paris, ville tatt kjendisstatusen hans til et nytt nivå, fortsetter Chavez.

Årets sesong innehar tre mesterskap og er svært viktig for friidrettsstjernene. Først ut er det pågående innendørs-VM i Glasgow, før EM i Roma og deretter OL i Paris. Ikke overraskende er Lyles proppfull av selvtillit før de store konkurransene.

– Jeg har aldri vært så nær, jeg er den nest beste mannen i verden på 60 meter. Det er farlig, sier han etter sølvmedaljen i Skottland.

2024-03-04T07:16:16Z dg43tfdfdgfd