– JEG UNNER IKKE MIN VERSTE UVENN å OPPLEVE DET

– Jeg unner ikke min verste uvenn å oppleve det

TABELLTIPS ELITESERIEN:

10. plass: FK Haugesund

FK Haugesund-trener Oskar Hrafn Thorvaldsson ga selv seniordebuten til sønnen Orri Oskarsson da stortalentet fra Island var bare 13 år.

Fem år senere, i fjor sommer, møttes far og sønn i Champions League-kvalifisering, som trener og spiller for henholdsvis Breidablik og FC København.

– Ubehagelig

Den ferske Haugesund-treneren opplevde det som en ubehagelig situasjon, å håpe at hans egen sønn skulle mislykkes på banen.

– Jeg vil ikke ønske min verste uvenn å stå på sidelinjen og ønske at ditt eget barn ikke skal gjøre det bra. Det var en ubehagelig følelse, sier Thorvaldsson til Nettavisen.

Og selv om den daværende Breidablik-treneren gjorde det han kunne for å få sine elever til å stoppe sønnen, endte det med hat trick, målgivende pasning og bestemannspris for avkommet.

– Han fikk sitt gjennombrudd for FC København, så det var fint for ham, men det var en ubehagelig følelse, og jeg håper at jeg ikke møter ham igjen i trenerkarrieren, sier Thorvaldsson.

FAR OG SØNN: Orri takker pappa Oskar for kampen med ballen, det synlige beviset på hat tricket, under armen. Foto: Lars Ronbog (Getty Images)

Det skapte store overskrifter da Oskarsson 13 år gammel scoret sine første mål i andredivisjon hjemme på Island, med pappa som trener.

– For meg, han og alle andre, så handlet det ikke om å gjøre ham til en sensasjon på grunn av alder. Vi hadde ikke så veldig stor tropp og trengte gode spillere. Han var en god spiller og klar til å hjelpe oss, minnes pappa Thorvaldsson.

Og det gjorde 13-åringen til gangs.

Han kom inn et snaut kvarter før slutt og rakk å score to mål før dommeren hadde blåst av kampen.

– Jeg sier det hele tiden: Er du god nok, er du gammel nok, sier Thorvaldsson.

EUROPA-SUKSESS: Oskar Thorvaldson ledet Breidablik til gruppespillet i Conference League. Foto: BSR Agency

Tenker prestasjon – ikke resultat

Det er en tankegang Thorvaldsson også må ta i bruk i Haugesund, som er et av Eliteseriens yngste lag.

– Jeg er veldig fornøyd med den troppen jeg har. Ja, den er ung, og prestasjonene kan variere, men det er mange fordeler med å ha en veldig ung tropp. Vi har en stor sjanse til å utvikle oss raskere og mer enn mange andre lag, som er i ferd med å bli ferdig utviklet, sier Thorvaldsson.

Islendingen mener også at i en tropp uten mange rutinerte spillere, vil yngre spillere få sjansen til å stå frem som ledere og kulturbærere.

– Det hadde de kanskje ikke kunnet hvis vi hadde fire spillere over 30 år. Det er mange måter å se det på – jeg ser på det positive. Jeg ser sulten til å jobbe hardt og muligheten til å utvikle seg.

– Hvordan ønsker du at FK Haugesund skal fremstå i 2024?

– Jeg ønsker at vi skal være modige, tørre å spille, tørre å være oss selv mot de beste lagene og spille med selvtillit, smil og fokusere på det vi kan kontrollere. Hvordan resultatene blir og hvor vi er på tabellen, det er noe vi ikke har full kontroll på. Det er 15 andre lag i Eliteserien, og vi kan kun fokusere på oss selv.

– Vi vil utvikle oss og bli bedre på alt vi gjør i løpet av sesongen og bygger opp en prestasjonskultur heller enn en klubb som fokuserer på resultatene. Prestasjonene kan vi kontrollere, men det er mange faktorer som kommer inn i resultatet i en enkelt kamp.

– Så da er det kanskje et dumt spørsmål å lure på om dere har satt dere et mål om hvor dere ønsker å havne på tabellen?

– Det har vi ikke gjort, og det har jeg ikke tenkt på i det hele tatt. Vi prøver å fokusere på oss selv, og da er det vanskelig å sette et mål mot andre lag. Nå tenker vi på oss og Odd, som vi møter på søndag. Vi må bygge opp en prestasjonskultur og stole på at prestasjonene vil få oss på en god plass. Hva en god plass er kan vi diskutere i slutten av sesongen. Hvordan en klubb utvikler seg og er handler om så mye mer enn tabellposisjonen i en enkelt sesong.

PRESTASJONSFOKUS: – Hvordan en klubb utvikler seg handler om så mye mer enn tabellposisjonen i en enkelt sesong, sier Oskar Thorvaldsson. Foto: EMMA WALLSKOG

Fotballspiller, krimforfatter og journalist

Thorvaldsson har selv bakgrunn som fotballspiller og spilte i Eliteserien for Strømsgodset mot slutten av 90-tallet.

Fremdeles sitter det norske språket imponerende godt hos islendingen.

Han huskes som en hurtig og pliktoppfyllende spiller, men skadene satte stopp for karrieren allerede i en alder av 25.

– Jeg fikk en skade i ryggen i 1998, så måtte jeg gå gjennom rehabilitering i seks måneder. Da var det spørsmål om hvordan kroppen ville motta den rehabiliteringen. Da jeg kom tilbake på trening i februar-mars i 1999, så føltes det veldig bra, men midt i treningen, så fikk jeg en smell i ryggen.

– Da var det enten operasjon med 50 prosent sjanse for at jeg kunne spille igjen eller hvile i ubestemt tid. Da gadd jeg ikke mer. Jeg hadde vært mye skadet i karrieren og var gjennom tre-fire kneoperasjoner. Det var som om kroppen ikke var bygget for toppidretten. Det var en vanskelig avgjørelse på det tidspunktet, men sett i ettertid var det riktig.

NYTT SAMARBEID: Styreleder i FK Haugesund Ole Henrik Nesheim (t.v) og Oskar Thorvaldsson i FKH-garderoben. Foto: Jan Kåre Ness (NTB)

Mellom karrieren som spiller og karrieren som trener, har han også vært innom journalistyrket og gitt ut krimbøker.

– Er det en fordel for deg at du kjenner mekanismene i pressen fra begge sider?

– Det er kanskje en fordel at jeg skjønner hvor du kommer fra og hvorfor du har en tre-fire overskrifter fra det intervjuet vi gjør nå, og jeg skjønner hvorfor du setter en overskrift som vekker oppsikt. På den annen side, så har jeg snakket med mange journalister, som sier «du forstår oss, du har vært som oss». Ja, men nå er jeg på den andre siden, så det som er viktig for meg er kanskje ikke like viktig for journalistene.

– Jeg skjønner hvorfor dere gjør det dere gjør, men jeg er like uenig som alle andre trenere som aldri har vært journalister. Jeg bare er som jeg er - en trener i FK Haugesund, som prøver å være så ærlig som jeg kan når jeg får spørsmål. Når jeg svarer noe, så er det fordi jeg mener det.

Overganger i vinter:

Inn: Morten Ågnes Konradsen (Bodø/Glimt), Hlynur Freyr Karlsson (Valur, Island), Anton Logi Ludviksson (Breidablik, Island), Emir Derviskadic (Start), Jong-min Seo (Dynamo Dresden, Tyskland), Ismael Seone (Salitas Football School, Burkina Faso), Aslak Falch (Sandnes Ulf).

Ut: Alexander Søderlund (Vard Haugesund), Kevin Krygård (Casa Pia, Portugal), Oluwasegun Samuel Otusanya (retur til Stars Builders Academy, Nigeria etter lån), Daan Huisman (retur til Vitesse Arnhem, Nederland etter lå), Kjartan Kari Halldorsson (FH Hafnarfjardar, Island), Michee Ngalina (lån med Göztepe, Tyrkia avsluttet), Frank Stople (Strømsgodset), Nikolas Walstad (lån,Stabæk), Magnus Christensen (Stabæk), Sander Kaldråstøyl Østraat (HamKam), Peter Therkildsen (Djurgården, Sverige), Eivind Helgeland (lån, Mjøndalen)

FK Haugesunds treningskamper i vinter:

20. januar: FK Haugesund - Vard Haugesund 3-2 (Eskesen, Engseth Lie, Seone)

30. januar: FK Haugesund - Vancouver Whitecaps 1-1 (Nyhammer)

6. februar: Häcken - FK Haugesund 2-4 (Therkildsen, Ludviksson, Tounekti, Håvik Innvær)

17. februar: Sandnes-Ulf - FK Haugesund 0-6 (Seone 3, Eskesen, Diarra, Traore)

24. februar: FK Haugesund - Bryne 3-1 (Nyhammer 2, Innvær)

10. mars: HamKam - FK Haugesund 1-1 (Eskesen)

17. mars: Viking - FK Haugesund 2-0

24. mars: FK Haugesund - Egersund 0-1

2024-03-27T09:10:14Z dg43tfdfdgfd