KARIM BENZEMAS SJOKKVALG REFSES: – Må IKKE BARE LATE SOM

Karim Benzemas sjokkvalg refses: – Må ikke bare late som

Ballon d'Or-vinner Karim Benzema er den siste i rekken av velkjente fotballspillere som har latt seg friste av saudiarabisk fotball og de skyhøye lønningene som kommer med en kontrakt i Midtøsten.

Tirsdag ble det kjent at 35-åringen har signert en treårskontrakt med Al-Ittihad, fra og med neste sesong.

Les også: Benzema klar for Al-Ittihad

Tidligere i år skapte Cristiano Ronaldo overskrifter da han valgte å slutte seg til saudiarabiske Al-Nassr. Siden den gang har flere verdensstjerner blitt linket til overganger, men Benzema er den seneste i rekken til å faktisk signere.

«Brikker i et statlig prosjekt»

Amnesty International er blant de som reagerer på profilenes klubbvalg. Menneskerettighetsorganisasjonen uttrykker sterk misnøye med det som er i ferd med å bli en overgangstrend.

– Fotballspillere må ta selvstendige valg rundt sin karriere. De må ikke bare late som om disse tingene ikke skjer. Ved å akseptere en overgang til Saudi-Arabia så blir de en brikke i et statlig prosjekt som styrker regimet, og bidrar til å bygge dets omdømme, mens ofrene for menneskerettighetsbrudd havner i skyggen, sier Frank Conde Tangberg til Nettavisen.

Les også:

Les også: «Hovland-effekt» hos J. Lindeberg: – En global sensasjon

Amnestys politiske rådgiver forteller at Saudi-Arabia kan fremstå mer liberalt for omverdenen, med løsere kleskoder for kvinner og mer underholdning i det offentlige rom. I det skjulte foregår det imidlertid diskriminering av kvinner, strenge straffer for ytringer på nett og hundretalls henvendelser årlig.

Har ambisjoner som fotballnasjon

Tangberg er klar på at spillerne selv ikke har alt ansvar, men at Amnesty gjerne skulle sett at stjernene brukte sine plattformer og sin makt.

– Vi ville ønsket det velkommen om flere fotballspillere og idrettsutøvere tok til motmæle, men i første omgang bør idrettsorganisasjonene gå i front å vise at de tar menneskerettighetene på alvor.

Les også:

Les også: Zlatan Ibrahimovic legger opp

Tangberg understreker at Saudi-Arabias tilsynelatende endeløse midler gir en rekke muligheter.

– Med rekordinntektene som følger høye olje- og gasspriser etter Russlands invasjon av Ukraina, så trenger ikke Saudi-Arabia å velge mellom å kjøpe klubber i utlandet eller satse på egen liga. De har råd til å gjøre begge deler. En ny investeringsplan for klubber annonserte denne uka at Saudi Pro League har som ambisjon å bli en «topp-10-liga» i verden.

Messi kobles til overgang

Ifølge Tangberg ryktes det også at de ønsker fotball-VM i 2030 eller 2034. Han forteller at dette blant annet kan bidra til å trekke mer turister til landet.

Det er liten tvil om at store fotballnavn lar seg lokke av mulighetene og lønningsposene Saudi-Arabia kan tilby. Benzema, som har vært i Real Madrid i en årrekke og som vant Ballon d'Or så sent som i fjor, vil nå fortsette sin karriere i Midtøsten.

UVISS FREMTID: Lionel Messi er blant de som har blitt koblet til klubber i Saudi-Arabia den siste tiden. Foto: ALAIN JOCARD

Lionel Messi har også blitt koblet til en overgang til Saudi-Arabia, men det virker ikke å være tatt en avgjørelse per i dag. Sistnevnte er ferdig i PSG og ryktene svirrer stadig rundt hva som blir neste stoppested for argentineren.

2023-06-06T19:07:43Z dg43tfdfdgfd