KJETIL ANDRé AAMODT REAGERER På GJERT INGEBRIGTSENS VALG: – JEG VILLE TRUKKET MEG TILBAKE

Kjetil André Aamodt reagerer på Gjert Ingebrigtsens valg: – Jeg ville trukket meg tilbake

Kjetil André Aamodt (52) vet hva som skal til for å prestere på det høyeste nivået. Med til sammen 20 OL- og VM-medaljer, deriblant fire OL-gull, er han en av tidenes beste alpinister.

I løpet av sin karriere fikk han god hjelp av sin far som fikk rollen som trener og støttespiller.

Derfor er det kanskje ikke rart at Aamodt har gjort seg noen tanker om den pågående konflikten mellom Gjert Ingebrigtsen og hans tre sønner Henrik, Jakob og Fillip.

Nettavisen møter Kjetil André Aamodt på en kafé på Skøyen i Oslo. Der forteller han velvillig om hvordan det var å ha sin egen far som trener.

– Dette handler om oppvekst. Et liv med gode opplevelser. Har du kompetanse som min far og Gjert, og barna sier de vil bli best, så er det legitimt å fortelle de hva du tror skal til for å nå målene, sier Aamodt til Nettavisen og legger til:

– Samtidig tror jeg at min far og Gjert Ingebrigtsen er med på å legitimere at ting skal være veldig hardt. Det er selvfølgelig fint å legge til rette og ha god «coaching» om du er motivert, men det er mange som blir litt for ivrig på barnas vegne.

Vanskelig kombinasjon

Aamodt mener det er mange måter å drive idrett på og forteller at de aller fleste driver på et sosialt nivå. Han tenker tilbake til tiden med faren som trener.

– Det var veldig krevende til tider, men også veldig mye gøy og humor. Vi hadde også mange harde stunder. Han er jo en ganske krevende fyr på mange måter, men jeg ville ikke vært foruten, og jeg hadde aldri kommet der uten han.

– Det er akkurat det samme som at brødrene Ingebrigtsen har hatt sine utfordringer.

KREVENDE: Kjetil Andre Aamodt forteller at han ikke hadde blitt så god uten sin far, selv om det også var utfordrende. Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

Finn Aamodt trakk seg etter hvert tilbake da Kjetil André var godt etablert blant verdenseliten, og gikk inn i en rolle på Olympiatoppen i stedet.

– Kanskje burde han sluppet meg litt før, men han slapp meg til slutt. Jeg tror egentlig han tenkte det var greit å slippe og stå i fjellet og borre hull i bakken.

Les også:

Les også: Bråthen åpner for å bryte med Skiforbundet

Aamodt legger ikke skjul på at det å kombinere far og sønn-relasjonen sammen med utøver-trener-relasjonen ofte var en prøvelse.

– Det er krevende både for far og utøver, og det tror jeg det er mange som har opplevd. Jeg merket det selv for mine barn, at det er vanskelig å være trener. Da er det bedre å bare være far. Likevel ønsker man å gi råd, og det gjør man uavhengig av hvilket nivå de er på, sier Aamodt.

Kritisk til håndteringen

For halvannet år siden kom nyheten om at løpebrødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen brøt med far og trener Gjert Ingebrigtsen. Det var lenge stille om bakgrunnen for konflikten, helt til 19. oktober da brødrene åpnet noe opp om konflikten i en kronikk hos VG. Der skriver de om en oppvekst preget av fysisk vold og trusler. Politiet har nå åpnet etterforskning av saken.

Gjert Ingebrigtsen på sin side benekter alle påstander.

På tross av den pågående konflikten med sønnene sine, har Gjert Ingebrigtsen fortsatt med suksess som trener for Narve Gilje Nordås.

Les også:

Les også: Nettavisen henter tidligere TV 2-profil Ernst A. Lersveen

Aamodt har gjort seg noen tanker om Gjerts valg. Han mener pappa Ingebrigtsen heller burde ha trukket seg helt tilbake.

UNDER ETTERFORSKNING: Gjert Ingebrigtsen benekter anklagene som har vært rettet mot han. Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Dersom jeg var Gjert, og hadde kommet på kant med barna mine, så hadde jeg gjort alt jeg kunne for å komme inn i varmen og lagt meg flat, be om unnskyldning og prøve å holde en så lav profil som mulig, for å igjen bli en del av familien. Det ser ikke ut som Gjert gjør det, og det er litt overraskende.

– Jeg hadde ikke snakket med Elden, legger han til.

– Høres ikke helt bra ut

Kjetil André Aamodt understreker at han ikke kjenner alle detaljene i saken.

– Privatlivet kan være enda mer krevende enn idretten. Det er ofte greia med sterke personligheter. Selv om de er dyktige og flinke, er det krevende på privaten.

Les også:

Les også: Baumann svarer på kritikken etter Braathen-sjokket

– Men så er vel faren din en av de som kjenner deg best?

– Ja, men de kan ta feil de også. Etter hvert så blir du litt din egen trener og får god kompetanse selv, det gjelder nok både meg og Ingebrigtsen-brødrene. Det kommer på en måte et punkt hvor det er naturlig å skille lag. Det er bare ikke alltid det punktet er samkjørt.

– Det har blitt ekstremt med Ingebrigtsen-gutta, dessverre. Det høres ikke helt bra ut, sier han avslutningsvis.

2023-11-05T06:52:23Z dg43tfdfdgfd