KLAR TALE OM OLE GUNNAR SOLSKJæR ETTER NY UNITED-FIASKO: – DET ER LITEN TVIL OM DET

Klar tale om Ole Gunnar Solskjær etter ny United-fiasko: – Det er liten tvil om det

Hold deg oppdatert: Få Nettavisen-appen til iPhone og Android her!

Det er krise i Manchester United. Onsdag røk klubben hodestups ut av ligacupen etter 0–3 hjemme for Newcastle.

Manager Erik ten Hag har vært under massiv kritikk og nærmest blitt filleristet av eksperter og fans de siste dagene. Onsdagens resultat på Old Trafford bidrar ikke akkurat til å stille stormen rundt nederlenderen. United har tapt åtte av de 15 kampene de har spilt denne sesongen – over halvparten.

Til sammenligning tapte klubben sju av 17 kamper høsten 2021, før Ole Gunnar Solskjær ble sparket 21. november.

Prosentmessig er tallene til mannen fra Nederland enda mørkere enn det Solskjær leverte i en tilnærmet lik, isolert periode.

Tjærnås: – Liten tvil om det

Da Solskjær ble sparket, var det mange forklaringer på hva som hadde gått galt. Noen mente han hadde mistet spillernes tillit, andre hevdet han var for svak taktisk. Han ble både hånet og latterliggjort i enkelte medier, men forlot jobben med hevet hode. Kristiansunderen, med 366 kamper og 126 mål for United, ga til og med et avskjedsintervju med klubbens TV-kanal.

Mange supporterne trykker ham den dag i dag til sitt bryst, selv om presset til slutt ble for stort og United-styret tok grep.

Problemene ten Hag nå opplever, kan imidlertid peke mot at Solskjær ikke nødvendigvis var hovedproblemet høsten 2021 da det for alvor buttet imot for 50-åringen med stygge tap for Liverpool og Watford.

– Jeg er sikker på at Solskjær ønsker klubben godt. Samtidig er det jo liten tvil om at dette setter hans egen jobb i et bedre lys når manageroppgaven framstår som for stor for altfor mange, sier Viaplay-ekspert Lars Tjærnås til Nettavisen.

Viaplay-kollega Eivind Bisgaard Sundet uttalte noe lignende til Nettavisen tidligere i høst.

– Jeg tror mange nå ser at den jobben Solskjær gjorde i Manchester United var god, sa kommentatoren.

KLAR TALE: Lars Tjærnås jobber som ekspert på Premier League i Viaplay, her sammen med kollega jan Åge Fjørtoft. Foto: Terje Pedersen

Tjærnås mener videre at problemene i den tidligere mesterklubben stikker langt dypere enn til hvem som leder laget. Det fikk trolig Solskjær kjenne på kroppen under sin periode og det samme gjør seg nok gjeldende nå, under ten Hags regime.

LES OGSÅ. Manchester United-manager ten Hag stilles til veggs: – En del av problemet

– Det er andre og enda større problemer i klubben enn manageren. Det må ryddes i etasjene over, på struktur og eierskap, organisering av sport spesielt og klubb generelt, mener den tidligere treneren videre om situasjonen i Manchester United.

– Ten Hag må se seg selv i speilet

Han er likevel klar på at også ten Hag nå må ta sin del av ansvaret for det som skjer i Old Trafford-klubben.

Den tidligere Ajax-treneren fikk en god start i jobben som United-sjef sist sesong, da han ledet laget til seier i ligacupen og til en tredjeplass i Premier League. Med det sørget han for at de røde igjen kunne spille Champions League-fotball.

Les også: Bør Erik ten Hag få sparken i Manchester United?

Denne sesongen skulle han bygge videre på det, men som nevnt, har det altså vært en bekmørk høst. Det ten Hag nå opplever, minner mye om det som skjedde med hans forgjengere – Louis van Gaal, José Mourinho og Solskjær – etter en solid førstesesong.

– Samtidig kan ikke en manager gjemme seg når ting går feil vei i hans periode. Og etter min mening er Manchester United svakere nå enn for et år siden. Da må ten Hag se seg i speilet. Han får altfor lite ut av for mange spillere nå, mener Tjærnås.

I kjølvannet av tapet mot byrival Manchester City søndag, har ten Hags kritikere etterlyst en mer tydelig kampplan og en mer gjenkjennelig spillestil. Nå er følelsen at nederlenderen vingler fram og tilbake, uten å finne noen gode svar.

– Det er ingen rød tråd i valgene som blir gjort. Det er vanskelig å beskrive hvordan United spiller fotball og hvordan de ønsker å spille fotball, sa Eivind B. Holth, journalist i Manchester Uniteds norske supporterklubb, til Nettavisen tidligere denne uken.

Klubbdrift under kritikk

Det er den svært upopulære Glazer-familien som eier United. Under familiens tid som eiere er det skapt et inntrykk av at de er mer interessert i å putte penger i egen lomme, enn å investere tilbake i klubben for en videre sportslig utvikling.

LES OGSÅ. Manchester Uniteds Erik ten Hag med nye uttalelser. Dert skaper reaksjoner

For rundt et år siden la de imidlertid klubben ut for salg. Etter en lang, forvirrende og kaotisk prosess, ser det nå ut til at Ineos-gründer sir Jim Ratcliffe ender opp med å kjøpe 25 prosent av klubben og med det påtar seg et sportslig ansvar på eiersiden.

Sky Sports-ekspert Gary Neville er blant dem som i en årrekke har vært sterkt kritisk til måten Manchester United drives på. Han har etterlyst en mer tydelig, sportslig struktur og en mer moderne tilnærming til eierskapet og det å drive en fotballklubb.

Etter at sir Alex Feguson ga seg som manager i 2013, har United havnet i bakleksa når det kommer til klubbdrift sammenlignet med rivaler som Manchester City og Liverpool. Dette ble gjort svært tydelig søndag, da United ble ydmyket av City på Old Trafford.

City har de siste drøye ti årene – takket være styrtrike og ambisiøse eiere fra Midtøsten – bygd opp en topp moderne klubbstruktur, der det er en rød tråd og en klar tanke bak både spillerlogistikk, spillerutvikling og spillestil. Det har gitt utrolig gevinst.

Selv om Citys eiere er svært kontroversielle, og ofte blir beskyldt for å bruke klubben til såkalt sportsvasking, er det liten tvil om at de sportslig sett har utviklet de lyseblå stort. Det kulminerte blant annet i en historisk trippeltriumf forrige sesong.

Manchester United på sin side har ikke vunnet Premier League siden Fergusons dager. Det har blitt ett og annet trofé i årene etter, men stormakten har også måttet se klubber som Chelsea, Leicester, Liverpool og City løfte trofeet de før hadde klippekort på.

– Savner sportssjef med makt

Nettavisen har skrevet flere saker om situasjonen i United denne høsten og et stadig tilbakevendende tema er den sportslige strukturen. Mens mange klubber i Premier League har en klar organisasjon, filosofi og struktur bak spillerlogistikken, virker det som det United holder på med er langt mer tilfeldig. Det har blitt brukt massevis av penger, uten at laget har blitt spesielt mye bedre.

Bare ten Hag har brukt rundt 400 millioner pund – rundt 5,5 milliarder kroner – på nye spillere siden han overtok som manager sommeren 2022. Han har fått muligheten til å forme sitt eget lag, men det gjenspeiler seg ikke på banen.

Der klubber som Liverpool, City, Brighton og mange flere har hatt suksess med en sportsdirektør-drevet strategi, fikk United sin første sportsdirektør så sent som i 2021. John Murtough har rollen, men ikke nødvendigvis makten til å påvirke retningen til klubben.

I HARDT VÆR: Manchester United-manager Erik ten Hag så sitt lag ryke ut av ligacupen. Foto: Martin Rickett

Holth i Manchester Uniteds norske supporterklubb beskrev tidligere denne uken Uniteds rekrutteringsprosess til Nettavisen som «managerdrevet». Med det mener han at manageren i stor grad får bygge laget ut fra sine ønsker og behov.

LES OGSÅ: Marcus Rashford får kjeft for det han gjorde etter ydmykelsen

– United savner en sportssjef med mer makt, som setter ned en filosofi og spillestil og henter manager og spillere ut ifra den. Ten Hag har vel fått hente 11 spillere nå, han har et eget lag, og det kan settes spørsmålstegn ved nærmest alle av dem, sa han til Nettavisen.

Solskjær: – Kunne ikke kjøpe dem

Før klubben fikk på plass en sportsdirektør, ble det hevdet at tidligere administrerende direktør Ed Woodward – en mann uten sportslig bakgrunn – hadde for stor kontroll over kjøpene. Det ble hentet stort og dyrt, men uten noen klar plan om hvordan spillerne skulle passe sammen. Det var Woodward som var direktør i klubben den perioden Solskjær var manager i United.

Nordmannen har overfor The Athletic avslørt flere navn han ønsket å hente til klubben – men som han fikk nei på fra ledelsen eller rett og slett ikke napp hos. I intervjuet påpekte han at United ikke lenger har den samme tiltrekningskraften i fotballverdenen.

LES OGSÅ: Brutal melding om United-storkjøpet: – Han er den neste

Han listet opp navn som Erling Braut Haaland, Declan Rice, Moisés Caicedo, Jude Bellingham og Harry Kane.

– Vi snakket om Moisés Caicedo, men følte vi trengte spillere som kunne gå rett inn på laget. Brighton er veldig gode til å gi spillere fra utlandet et og et halvt år på å finne seg til rette, men i United har du ikke den luksusen og det har kostet klubben spillere, sa han.

– Da jeg var aktiv, var Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney de beste unge spillere og vi signerte dem. Nå kan ikke Manchester United bare gå og kjøpe Evan Ferguson (Brighton). Vi kunne ikke kjøpe de spillerne jeg foreslo for klubben, innrømmet han.

Uttalelsene vitner igjen om at en bedre sportslig organisasjon og struktur – en tydeligere plan og filosofi over lang tid – kunne utgjort en forskjell i United., i stedet for at det stadig er tilbake til null og et «nytt prosjekt» hver gang en manager må bite i det sure eplet.

Med det på plass, kunne kanskje også Solskjærs skjebne i klubben vært en helt annen?

2023-11-02T22:33:32Z dg43tfdfdgfd