MARTHE KRISTOFFERSEN: – JEG SKAMMET MEG. DET Så DU ALDRI GUTTA GJøRE

Marthe Kristoffersen: – Jeg skammet meg. Det så du aldri gutta gjøre

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): – Resultatene satte verdien av meg som menneske. Presterte jeg dårlig, skammet jeg meg, og det så du aldri gutta gjøre, forteller tidligere langrennsløper Marthe Kristoffersen på et seminar om kvinneidrett i regi av NTG.

Sammen med blant andre Gro Hammerseng-Edin diskuterte hun hvordan vi skal få fram flere kvinnelige toppidrettsutøvere i Norge.

Kristoffersen fortalte blant annet om det miljøet som ble bygd opp på kvinnelandslaget i langrenn under de årene hun var der og hvordan dette etter hvert var med på å skape en trygghet og legge til rette for resultater i verdensklasse.

I debatten ble 34-åringen, som la opp tilbake i 2017, blant annet spurt om hva hun har lært i kjølvannet av karrieren, som hun kunne hatt nytte av som aktiv. Her kommer nettopp det med at hun lenge følte at resultatene speilet henne som menneske inn.

LES OGSÅ: Het debatt i Norge: Nå kaster Haaland seg på

TRENER: Etter at hun la opp har Marthe Kristoffersen jobbet som trener. Her fra NM på Gjøvik i 2023. Foto: Heiko Junge

– Hva er det som har skjedd?

Hun ser at dette fortsatt spiller en rolle i dag, spesielt hos kvinnelige utøvere, gjennom jobben sin som trener.

– Når jeg kommer fra post og inn i målområdet, så står halve jentegruppa der og gråter. Hva er det som har skjedd? Jo, de har fått resultatet rett i fleisen Og det er ikke det du håpet. Da får selvtilliten seg en knekk, forteller Kristoffersen.

Hun mener derfor det er viktig å lære unge utøvere at det faktisk er en forskjell på idretten og livet for øvrig.

– Vi må ha kunnskap om og lære bort skillet mellom at her er du på jobb og at du er like mye verdt som mennesker selv om du går et dårlig skirenn. Jeg lærer mine jenter at det som skjer i renn, ofte gjenspeiler trening, forteller 34-åringen.

– Jeg er ikke doktor eller forsker, men jeg tror at det å bygge et slikt miljø, krever en litt annen framgangsmåte på kvinnesiden enn på herresiden. Det handler om hva som gjør oss trygge i miljøet, mener den tidligere langrennsløperen.

LES OGSÅ: Treningstrenden tar av: – For de ekstreme

Selv slo Kristoffersen gjennom i ung alder og har i senere tid innsett at det var mye hun burde visst mer om.

– Ingen snakket om det

Faktorer det ikke nødvendigvis var og er nok fokus på inn mot kvinnelige utøvere.

– Det som gikk opp for meg i ettertid, er at jeg skulle ha visst mer. Det var ingen som snakket om det, ting som menstruasjon, pubertet, og hvordan det er å bli en kvinne, forteller hun i en paneldebatt.

På dette området fik hun også støtte av Hammerseng-Edin, som føler det fortsatt er mange tabuområder.

– Emma, Ross, en britisk forsker, fortalte at så mye som 54 prosent av kvinnelige utøvere i Storbritannia sa de var usikre da de hadde menstruasjon og skulle konkurrere. Det påvirker oss, men det har aldri jeg snakket med noen om, sier Hammerseng-Edin.

KREVER ENDRING: Tidligere håndballstjerne Gro Hammerseng-Edin. Foto: Trond Reidar Teigen

– Jeg kan kjenne meg igjen i det og hvordan jeg var før en konkurranse. To dager i løpet av måneden føler jeg meg mindre modig og mer sårbar. Jeg er ikke helt meg selv. Det har jeg bare måttet «deale» med, jeg har aldri snakket noe om det, sier hun videre.

– Lite sexy å snakke om, men

Den tidligere håndballstjernen peker også på en mangel på optimalisering av utstyr på kvinnesiden.

LES OGSÅ: Rystende bilder etter sjokkbeskjeden

– Dette er lite sexy å snakke om, men jeg hadde ikke peiling, før jeg var på forskningskonferansen med Emma Ross, at en kvinne, bare ved å ha en spesialtilpasset BH når hun skal løpe, ikke small, medium og large, men en som er spesialtilpasset deg og dine bryster, vil kunne løpe en engelsk mil lengre på en maraton. Bare med en tilpasset sports-BH, sier hun.

– De tingene der må finne mer ut av.

Et annet eksempel Hammerseng-Edin trekker fram er fotballsko til kvinner.

– Det kreves optimalisering i alle ledd for at vi skal prestere også. Et annet eksempel er spesialdesignede fotballsko. Det var én type fotballsko som var designet til kvinner, resten var lagd for menn. Vi må bruke deres utstyr. De tingene der brenner jeg litt for og så elsker jeg at det er noen som forsker på det og forteller oss hva vi har gjort og hva vi bør gjøre mer av, sier hun.

– Må ligge i bunn

43-åringen trekker fram tre hovedpunkter hun mener må til for å løfte kvinneidretten ytterligere.

– For meg er det et utgangspunkt at vi får samme mediedekning, samme premiepenger og den samme følelsen av å bli satset på.

– Det tenker jeg at må ligge i bunn, fastslår hun.

2024-03-16T10:03:53Z dg43tfdfdgfd