MELDINGER OM RUSSISK LANGRENN: – KJEMPENEGATIVT

Meldinger om russisk langrenn: – Kjempenegativt

Bli varslet om siste nytt: Få Nettavisen-appen til iPhone og Android her!

BEITOSTØLEN (Nettavisen): De russiske langrennsløperne har ikke fått delta i internasjonale konkurranser etter at Russland gikk til angrep på Ukraina 24. februar 2022.

Mens løpere som Johannes Høsflot Klæbo og Frida Karlsson kjempet om både Tour de Ski-trofé og VM-medaljer har russerne arrangert nasjonale konkurranser på hjemmebane.

Men nå begynner det å gå på motivasjonen løs, skal vi tror trener Jurij Borodavko.

Russland-treneren legger ikke skjul på at det er veldig krevende å holde motivasjonen opp slik situasjonen er.

– Konkurransenivået synker og problemer hjemme blir mer og mer distraherende, sier Borodavko til russiske RT.

Les også: Landslagstreneren har hørt rykter om Frida Karlsson

– Kjempenegativt

Den norske langrennsløperen Emil Iversen har ikke problemer med å forstå at russernes utestengelse tærer på motivasjonen.

– Det sier seg selv at det må være seigt å motivere seg, sier Iversen til Nettavisen.

Trønderen tror også det kan bli problematisk for russisk langrenn dersom situasjonen vedvarer over mange flere år.

– Jeg tror det vil være veldig negativt for deres del. Det haster litt å få den krigen til å slutte. Selvfølgelig ikke bare på grunn av langrenn, men for langrenn er det kjempenegativt. Og for russisk skisport er det også veldig negativt. De har nesten vært våres eneste konkurrenter de siste årene, så det er klart at det går hardt utover spenningen og produktet langrenn. Vi får håpe at det blir fred og at de kan komme tilbake, forteller Iversen.

Les også: Skistad fikk høre Johaugs forslag. Da ble hun taus

Det sier også landslagsløper Erik Valnes.

– Det får være min bønn til han Putin at han bare må stoppe det, sier Valnes til Nettavisen.

Tromsøværingen har, i likhet med Iversen, få problemer med å forstå at russerne sliter med motivasjonen. Valnes tror imidlertid at russerne vil ta seg opp på et høyt nivå igjen den dagen de returnerer.

– Jeg føler meg ganske trygg på at de vil være ganske kjapt der oppe igjen den dagen de kommer inn igjen.

– Hvis Bolsjunov skal gå verdenscup om to år, så er han der oppe, men hvis det tar så lang tid at man må gå på en ny generasjon, da kan det bli noe annet, sier Valnes.

Les også: Northug raser mot avgjørelse: – Hvor dum går det an å bli?

EKSPERT: Petter Northug tror Aleksandr Bolsjunov tenker på et potensiell duell med Johannes Høsflot Klæbo i VM i Trondheim. Foto: Geir Olsen

Northug tror Bolsjunov klarer å skru på bryteren

Den tidligere skikongen Petter Northug har også forståelse for at de russiske langrennsløperne blir demotiverte når de ikke får gå i verdenscupen.

– Jeg hadde ikke giddet å gå russisk cup hvis jeg hadde vært Bolsjunov, den store stjerna. Det må være en fryktelig situasjon for dem, men så må man sette ting i perspektiv. Det er en grunn til at de ikke får starte, sier Northug til Nettavisen.

– Vil det være en svekket Bolsjunov som kommer tilbake når de returnerer?

– Bolsjunov er nok en som klarer å skru til den bryteren når han vet at muligheten åpner seg. Jeg tror det skjer noe med kroppen hans og han holder det i gang nå, og så kommer siste giret når han vet døra er åpen og han skal ut og møte Klæbo. At han gjør jobben på trening, det tror jeg. Han trenger ikke å skru til bryteren, men han må holde seg i form og gjøre ting riktig, forklarer Northug.

Trønderen tror tanken om en ny duell mot Klæbo hjelper Bolsjunov.

– Jeg tror han tenker at «vi får se, kanskje møter jeg Klæbo i Trondheim og da er det åpent igjen og så slår jeg han på hans hjemmebane». Det tror jeg er vanskelig å slippe for ham. Jeg tror den drømmen om å ta nordmenn på deres hjemmebane er såpass stor hos russerne at det holder dem i gang. Men hvis VM i Trondheim og OL ryker, da tror jeg det forsvinner en del utøvere som gir opp, sier Northug.

I likhet med de norske langrennsløperne gikk russerne nasjonale renn denne helgen. Søndag gikk nevnte Aleksandr Bolsjunov til topps på 10-kilometer i Khakassia Cup.

Verdenscupen i langrenn starter i finske Ruka neste helg. Der uten russerne på startstreken.

2023-11-20T04:47:29Z dg43tfdfdgfd