MENER NOE VIKTIG HAR GåTT TAPT I NORGE: – ALLE PRATET OM DET FøR

Mener noe viktig har gått tapt i Norge: – Alle pratet om det før

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Onsdag kveld hadde en 26-åring fra Lyngdal verdens øyne på seg.

Hundrevis av millioner TV-tittere fikk trolig med seg nordmannens bunnsolide opptreden på den fremste scenen.

Etter Champions League-semifinalen mellom Borussia Dortmund og PSG, haglet lovordene om Julian Ryerson.

Nå ønsker Norges Fotballforbund (NFF) at vi skal snakke mer om Ryerson. Og få fram flere typer som ham i Norge.

Generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken, har valgt å kalle det «Prosjekt forsvarsspill».

Løken og hans kollegaer har nemlig innsett at Norge har havnet i bakleksa når det kommer til forsvarsspill. Han ønsker derfor en økt bevisstgjøring av betydningen og viktigheten av det defensive hos spillere, trenere og ledere på de ulike nivåene.

Ikke nødvendigvis med fokus på enkeltspillerens kvaliteter, men mer den kollektive tankegangen.

– Hvem snakker om Ryerson?

Der vi offensivt har folk som Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth, Antonio Nusa og Oscar Bobb – for nevne noen – til å inspisere kommende generasjoner, har vi per i dag ikke så mange «Ryerson-er» å vise til.

– Jeg håper dette kan bidra til det. Den bevisstgjøringen, at det snakkes mer om. Ryerson, ikke sant, hvem er det som snakker eksempelvis om ham? Vi vet jo om ham, han har vært kjempegod på landslaget, men å få praten rundt det, skape et inntrykk av at dette er litt kult, det er så viktig. Det er derfor vi nå ønsker å prate mer om dette med forsvarsspill, sier Løken til Nettavisen.

LES OGSÅ: Illevarslende tall om fotballspillere: – Det skjer med 40 prosent

Løken er, i likhet med mange andre, full av begeistring for det han så av 26-åringen onsdag kveld.

– Ryerson er helt fantastisk. Det har han også vært på landslaget. Men forsvarsspill i dagens fotball er jo ikke enkeltspillere, det er kollektivt. Det har endret seg radikalt og på den forsvarsmengden som lag er vi ikke like sterke som vi var.

– Vi har selvfølgelig gode spillere, det har ikke noe med det å gjøre, men om vi ser på tallene så er det et eller annet som gjør at vi ikke kommer til de store mesterskapene på herresiden. Vi er nødt til å forbedre den delen av spillet våret, mener Løken.

– Ekstremt viktig i fotball

NFF-toppen mener regnestykket i bunn og grunn er enkelt. Norge er nødt til å slippe inn færre mål i kvalifiseringene.

– Litt kortsiktig kan vi si at det handler om bevisstgjøring om at dette er en ekstremt viktig del av fotballen. På toppen av isfjellet er vi alle klare over at det er sånn, men likevel tror jeg at det kan trigge om vi prater mer om forsvarsspill, sier han.

– Vi kan se etter de mer typiske forsvarstypene framover og gi dem litt ekstra påfyll i hverdagen eller kanskje treningshverdagen kan bli litt annerledes. Det ønsker vi å bidra til. Vi trenger et bedre utvalg, og som vi ser fra tallene, vi må bli flinkere til å forsvare oss.

Løken tror det rett og slett prates for lite om forsvarsspill ute i miljøene.

VIOL BEVISSTGJØRE: Generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken. Foto: Emilie Holtet (NTB)

– Det blir jo litt spekulasjoner, og noen er sikkert flinkere enn andre, men jeg tror nok likevel at det alle pratet om før, som soneforsvar og det å være ekstremt god på det, det var veldig viktig. Skal vi til de store mesterskapene, må vi bli bedre på det.

– Snakket med Solbakken

«Prosjekt forsvarsspill» betyr imidlertid ikke at landslagssjefer som Ståle Solbakken og Gemma Grainger får nye retningslinjer.

– Jeg har pratet mye med Ståle om det her. Landslagstrenerne skal selvsagt gjøre jobben sin. Fra mitt ståsted handler det om å sette fokus på det. Ståle har fullt fokus på sin jobb, og dette har ingenting med det å gjøre, men det er noe vi ønsker å sette fokus på, fra forbundets side, nettopp for å få opp forbilder, gjøre dette kult og vise at det er en viktig del av fotballen, sier Løken.

Fotballpresident Lise Klaveness er enig i at noe, på et eller annet tidspunkt, har gått tapt i norsk fotball.

LES OGSÅ: Løp 17 mil på et døgn. Så ville Mia (20) bare ut å løpe mer

– Det er veldig bra at vi blomstrer offensivt. Det var etter 90-tallet at vi kom litt til en «dead end» både på herre- og kvinnesiden i at vi var veldig organisert og strukturert og hadde mange gode forsvarsspillere i verdensklasse, så fikk vi liksom ikke til gjennombruddet skikkelig, vi fikk ikke til angrepsspillet, og så kom det en reaksjon på det, som kanskje har ført til at vi har glemt, sier hun til Nettavisen.

– Altså ikke glemt, alle vet at det er angrep og forsvar i fotball, men at holdningene har endret seg, korrigerer hun.

Klaveness: – Gått i blindsonen

Klaveness snakker videre om at det i flere år var en hype rundt det at man ikke skulle ha innkast eller dødball på trening, det hun kaller typiske forsvarssituasjoner. Alt handlet om tempo og alle skulle få lov til å spille ut bakfra og bli trygge på det.

De siste årene har imidlertid den trenden igjen endret seg og nå mener fotballpresidenten at vi må henge med.

MØTTE PRESSEN: Fotballpresident Lise Klaveness. Foto: Terje Bendiksby (NTB)

– Det var helt nødvendig å utvikle kreative spillere, nummer ti, og ferdigheter en-mot-en, men så har noe gått i blindsonen, det må vi erkjenne. Det gjelder valg av spillere også, hva slags typer vi har sansen for. Nå må «reaksjon 2.0» være at vi får til begge deler.

– Det ene kan ikke fortrenge det andre. Det «prosjekt forsvarsspill» handler om, er jo å få til noe uten å ta ned noe kraft fra den andre delen, og det er krevende, men viktig, at vi ikke bare får den pendelen tilbake, sier Klaveness videre.

– Kommet litt i skyggen

Klaveness håper, i likhet med Løken, at vi i framtiden kan dyrke flere ferdigheter enn kun de offensive.

– De typene som kaster seg i blokk, at fra du som liten ser på det som fantastisk, ikke sant, og ikke bare som en konsekvens av noe annet. Ledertyper som kanskje ikke er med i spillet hele tiden, men som ønsker å stå bak og dirigere spillet. Det er jo verdier vi sikkert hele veien har verdsatt, men som har kommet litt i skyggen av playmakeren, en-mot-en-spilleren og ikke minst spissen.

LES OGSÅ: Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg

– Nå snakker vi om å ta et skikkelig løft og vi har nok i mange årganger hatt et krav som berører angrepsspillere og angrepsspillet. Det er ikke forsvarsspilleren i seg selv, det er like viktig å være en god forsvarsspiller for en midtbane, en nummer seks, som det er for midtstopperen. Så vi har nok hatt et krav på aldersbestemte landslag og på akademiene våre at de har hatt en pil som har gått veldig oppover i angrepsspill, men slipper flere og flere mål. Og så har vi tenkt, ja, ja, så lenge de vinner, men så ser vi av tallene der ute at de som alltid kvalifiserer seg eller er på det nivået vi sikter mot, de slipper inn færre mål, sier fotballpresidenten.

– Det er motsatt trend. De skal selvfølgelig score mål, men siden de møter motstandere som, men møter lag som er gjerrige og det er nok ikke mulig for oss å la den trenden fortsette om vi ønsker å kvalifisere oss og det gjør vi, sier Klaveness.

2024-05-02T19:31:52Z dg43tfdfdgfd