Nå BøR CITY SKJELVE

Nå bør City skjelve

Beskyldningene mot Manchester City er langt mer alvorlige enn regelbruddene som kostet Everton ti poeng. Hva som skjer med fotballstormakten blir et vannskille i Premier Leagues historie.

Publisert: 20.11.23 kl. 18:48 Oppdatert: 20.11.23 kl. 19:10

Lenge har kravene til økonomisk fair play fremstått som mykt håndtert, men nå har plutselig hanskene blitt tatt av overfor Everton.

 Et tosifret antall poeng viskes bort på tabellen. Både nedrykksfare og trusselen om erstatningskrav fra andre klubber er brått ordentlig ubehagelig for de blå fra Liverpool.

En anke er varslet, og den videre behandlingen av Everton er åpenbart interessant. Men minst like spennende blir det å se hva som skjer på annet hold, der alvorsgraden er mer graverende om den uavhengige kommisjonen lander på konklusjonen «skyldig». Det kan i ytterste konsekvens utløse et jordskjelv i engelsk fotball.

I pressemeldingen fra Everton, der det uttrykkes «sjokk og skuffelse» over avgjørelsen, er det en setning det er umulig å la være å legge merke til.

«Klubben vil med den høyeste interesse følge med på avgjørelser som blir tatt i andre saker» som gjelder reglene for bærekraftig klubbdrift.

Det kan vanskelig anses som noe annet enn et spark til  større fisker. 

Saken mot Manchester City og Everton har både en likhet og betydelige forskjeller. I tillegg er Chelsea i søkelyset rundt økonomiske disposisjoner fra Abramovitsj-tiden.

 Fellesnevneren er at det handler om mulige brudd på reglene for økonomisk drift i Premier League. Disse bestemmelsene er der for en grunn. Bryter du dem er det å anse som juks. Grønt lys for klubbdrift krever at du balanserer utgifter og inntekter innenfor kravene.

Saken mot Everton er langt enklere enn den Manchester City står overfor. Sanksjonen bygger på at den tillatte grensen for underskudd skal ha blitt overskredet med mer enn 200 millioner kroner, i en treårssyklus frem til 2022. 

Everton erkjenner regelbrudd på et lavere nivå enn dette, men hevder det er flere formildende faktorer. Konsekvenser av krigen i Ukraina, corona og en vilje til å samarbeide med Premier League rundt opprullingen er blant det som trekkes frem. Everton skal særlig ha fått svi økonomisk som en følge av at sanksjoner mot den russiske oligarken Alisher Usmanov.

I kommisjonens avgjørelse legges det vekt på at klubben ikke har spilt med åpne nok kort hva gjelder økonomien rundt stadionplaner og lån knyttet til disse, og rapporten kommer til at det er tatt for stor risiko.

Saken mot Manchester City handler om en lang tidsperiode, der klubben totalt må svare for 115 påståtte lovbrudd. Det dreier seg blant annet om hvorvidt klubben har gitt et riktig bilde av egen økonomi, om etikken rundt regnskapsførsel, om mulig oppblåste sponsoravtaler og betalinger det stilles spørsmål ved.

Tidligere har City kommet godt ut av en behandling i Idrettens voldgiftsrett (CAS). Men nå som panelet i Premier League ser på det hele, er foreldelsesreglene ikke de samme. Det kan fort vise seg å være viktig.

De omfattende beskyldningene henger tett sammen med forhold som ble kjent gjennom dokumentlekkasjen Football Leaks, som Der Spiegel, VG og et europeisk journalistnettverk avdekket sammen.

Dersom City blir kjent skyldig etter anklagene, vil det dreie seg om så alvorlige brudd at spørsmålet blir hvor strenge konsekvensene kan bli. Selv hevder klubben at den kan bevise sin uskyld, og ingenting er kjent rundt hvordan saksbehandlingen er bak boltede dører.

Derfor skal vi være forsiktige med å trekke konklusjoner.

Men én lærdom kan trekkes av Everton-saken. Premier League er villig til la å brudd på de økonomiske klubbdriftreglene få sportslige følger som svir. Da er spørsmålet hvor mye det vil svi den dagen noen blir tatt for virkelig alvorlige overtredelser.

Ingen vet hvor det hele ender for City, men det er ikke så rart om det skjelves litt mer i Manchester nå.

Uansett om de dømmes eller slipper unna, vil avgjørelsen i en så omfattende sak skape en ny tidsregning for hvordan Premier League forholder seg til økonomisk fair play.

Publisert: 20.11.23 kl. 18:48 Oppdatert: 20.11.23 kl. 19:10

2023-11-20T17:54:01Z dg43tfdfdgfd