NORDMANN VEKKER OPPSIKT I UTLANDET: – IMPONERT VELDIG

Nordmann vekker oppsikt i utlandet: – Imponert veldig

Sommeren nærmer seg og sesongene går mot slutten rundt om i de europeiske ligaene. I treskolandet Nederland er hele 12 norske spillere i ferd med å fullføre sesongen på det øverste nivået. Flere av dem har imponert stort.

I Twente spiller Mathias Kjølø fast på midtbanen til den klubben som har overrasket mest positivt denne sesongen. De ligger for øyeblikket an til å sikre Champions League-kvalifisering til høsten.

– Han har imponert veldig, sier kommentator og Nederland-kjenner Paul Thomas Clay til Nettavisen.

Les også: Da United-legenden kalte Mathias (20) inn på kontoret endret alt seg: – Ikke helt slik jeg hadde tenkt

Han følger blant annet nederlandsk fotball tett og har merket seg 22-åringens utvikling.

– Han har gått en god skole gjennom PSV og nå starter han hver eneste kamp for Twente. Det gjør du ikke for et lag som ligger på 3. plass i Eredivisie om du ikke er veldig god, sier Clay om nordmannen som sammen med Twente er i ferd med å gjøre en kjempesesong.

KUNNE GLISE: Mathias Kjølø feirer sin første scoring for klubben tidligere i april. Foto: BSR Agency

Burde være aktuell for Norge: – Det kan han fint gjøre

I Nederland har ESPN-ekspert Kees Luijckx trukket fram blant andre Kjølø som en av grunnene til at laget er så stabilt denne sesongen.

Forrige runde scoret han sitt første mål for Twente. Han ble også nominert som rundens spiller i Eredivise etter prestasjonen mot Almere City, før han kort tid etter ble tatt ut på månedens lag i ligaen.

Kjølø flyttet fra Norge og Oslo allerede som 16-åring i jakten på proffdrømmen. Han har tidligere fortalt Nettavisen at han fikk beskjed av daværende PSV-trener Ruud van Nistelrooy at utsiktene for spilletid der ikke var helt slik han hadde tenkt.

VIKTIGE BRIKKER: Sivert Mannsverk, Mathias Kjølø og Osame Sahraoui. Foto: NTB, Getty Images

Etter klubbskiftet har imidlertid utviklingen de siste årene kun pekt oppover for midtbanespilleren som har to U21-landslamper på CV-en. Med gode prestasjoner for en toppklubb i Nederland kan man fort gjøre seg aktuell for enda større oppgaver med flagget på brystet.

– Det er en knallhard kamp sentralt på midten hos landslaget. Du kjemper mot Patrick Berg og Sander Berge med flere. Det er en vanskelig posisjon å slå seg inn på, men at han kan være med i en tropp og vise seg fram – det kan han fint gjøre tenker jeg. Generelt er det et betydelig høyere nivå i Nederland enn i Eliteserien. Jeg synes den ligaen er undervurdert i Norge, vil jeg påstå, sier Clay.

Han er positivt overrasket over Enschede-klubben som normalt sett ikke er blant de «tre store» i Nederland.

GOD KJENNSKAP: Paul Thomas Clay kjenner godt til fotballen i Nederland. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

Mannsverk i Ajax-kaos: – Har skjedd så mye rart

En som er en del av en klubb som karakteriseres som en av de «tre store» er Sivert Mannsverk. Men inneværende sesong har vært en katastrofe for storklubben Ajax som foreløpig ligger på en skuffende 5. plass. Der har Mannsverk etter en trøblete start, spilt seg inn på laget.

– Det har skjedd så mye rart i den klubben, sier Clay.

– Det som er synd for Mannsverk er at han kom inn i dette kaoset. Klubben ble tvunget til å selge litt for mange i to sommere på rad, så det ble ingen overlevering av Ajax-ånden til de neste som kom inn. Mannsverk ble skadet tidlig også. Da kommer du litt på bakfoten når det allerede var et vanskelig klima å spille seg inn i.

KAOSSESONG: Sivert Mannsverk har hatt et turbulent år i storklubben AFC Ajax. Foto: BSR Agency

Clay mener den tidligere Molde-spilleren nå har spilt seg varm og etter hvert fått gode omtaler for sine prestasjoner av de som følger klubben tettest.

I starten av april gikk Ajax på en gigantsmell mot erkerival Feyenoord der de tapte hele 0–6.

– Det er så mye annet dysfunksjonelt i den klubben og med det laget. Da kan du være så god du bare vil, men hvis resten er dritt så er det helt umulig å prestere, sier eksperten som mener det må skje store endringer i klubben allerede i sommer.

Flere nordmenn imponerer

I starten av 2023 forlot Osame Sahraoui Vålerenga til fordel for Heerenveen og denne sesongen har 22-åringen levert jevnt over bra for middelhavsfareren. 15 målpoeng på 29 kamper har gjort at større klubber allerede har notert seg den norske landslagsspilleren på sine ønskelister.

Allerede i vinter vurderte franske klubber å legge inn bud, men det endte til slutt med at Sahraoui ble værende i Nederland. I sommer er det ventet at ting igjen kan skje rundt teknikeren som topper de fleste statistikker over vellykkede driblinger i ligaen.

– Det er en spiller som burde spille i en bedre klubb. Han fortjener det og han har veldig mye inne. Han ville vært enda bedre i en enda større klubb med bedre spillere rundt seg, mener Clay.

GOD DRIBLER: Osame Sahraoui. Foto: DeFodi Images

– Han har tatt nivået på strak arm og blitt bedre av å gå til et nytt nivå.

Clay trekker også fram duoen Joshua Kitolano og Tobias Lauritsen som begge har etablert seg som viktige brikker for Sparta Rotterdam.

– Kitolano fikk virkelig sitt gjennombrudd i fjor. Lauritsen gjør det også veldig sterkt og har scoret godt med mål.

ETABLERT DUO: Tobias Lauritsen og Joshua Kitolano er viktige brikker for Sparta Rotterdam. Foto: BSR Agency

Clay trekker også fram en annen nordmann i samme klubb som Sahraoui. Oliver Braude er for mange nordmenn et ubeskrevet blad, men den 163 centimeter høye høyrebacken har faktisk spilt seg til fast plass i Heerenveen denne sesongen.

– Det er en overraskelse som kanskje er mest imponerende av alle, sier Clay om 20-åringen som har dukket opp fra intet denne sesongen. Braude dro til Nederland fra ungdomssystemet til Vålerenga tilbake i 2021.

Viaplay-kommentatoren har bitt seg merke i at de aller fleste nordmennene som spiller i Æresdivisjonen spiller tilnærmet fast for sine klubber. Noe som gjør ligaen attraktiv for norske spillere.

Han ramser opp Oliver Edvardsen (Go Ahead Eagles), Kornelius Hansen (Almere City), David Møller Wolfe (AZ), Fredrik Oppegård (Heracles på lån fra PSV) som viktige bidragsytere for sine lag. Lars Olden Larsen (NEC) og Daniel Karlsbakk (Heerenveen) har spilt mer sporadisk denne sesongen.

2024-05-05T11:27:10Z dg43tfdfdgfd