OL-BEKYMRING: – VIKTIG AT VI TAR DETTE På ALVOR

OL-bekymring: – Viktig at vi tar dette på alvor

SOGNSVANN (Nettavisen): En potensiell hetebølge kan ramme Paris denne sommeren, underveis i De olympiske leker i månedsskiftet juli og august. Det gjør at utøvere og støtteapparat allerede nå må forberede seg på glohete uker.

Ifølge nettstedet InsideTheGames viser en studie at storbyen er under «betydelig» risiko for en hetebølge i tidsperioden. Akkurat det er de smertelig klar over på Olympiatoppen.

– Vi vet at det påvirker prestasjonen veldig mye, i negativ forstand, spesielt for utholdenhetsidrettene som konkurrer ute og over lang tid. Der har vi en plan for hvordan de skal akklimatisere seg til varmen, sier leder for prestasjon og utvikling, Hanne Staff, til Nettavisen.

LEDER FOR PRESTASJON: Hanne Staff forklarer hvordan den norske troppen forbereder seg på den potensielle varmeutfordringen. Foto: Fredrik Varfjell (NTB)

Forbereder seg i spesialbygget rom

Hun forteller at de forbereder seg på at det blir hetebølge og at de har god erfaring med opplegget de vil ta i bruk før OL. Det innebærer å trene i varmen i moderat intensitet i minst en time om dagen. Dette gjøres i én til to uker i forkant av mesterskapet.

– Fjorten dager er ideelt. Mange av idrettene dette er aktuelt for, som sykling, roing og løping, er bevisste på dette. De eksponeres også for varmen i konkurranser i varmt klima. Men flere vil jo til høyden før mesterskapet og der er det kaldere. Da må man også tenke på å få nok eksponering for varme.

Blant utholdenhetsutøverne som må venne seg til temperaturene er blant andre Jakob Ingebrigtsen, Kristian Blummenfelt og Narve Gilje Nordås. Uttaket til lekene er foreløpig ikke gjort, men de tre løperne ventes å være en del av troppen.

Ingebrigtsen har flere ganger vist at han har taklet varmen godt tidligere. Da under mesterskap i Tokyo, Eugene og Budapest.

Les også: Raser etter sjokkbildene fra USA: – Som å skyte seg selv i foten

På Olympiatoppen i Oslo har de rustet seg for utfordringene som potensielt kan komme. Der har de et varmerom, som skal sørge for at utøverne får trent i temperaturene som kan vente dem i Paris. Det er det mange som benytter seg av i forkant.

– Der kan du stille akkurat luftfuktigheten og temperaturen man ønsker. Man pleier å ha rundt 33 grader. Da kommer man inn dit og gjennomfører treningsøkta der, enten på sykkel, tredemølle eller romaskin, forklarer Staff.

Kan være farlig

Enkelte utøvere opplever varmen mer krevende enn andre og en plan for hvordan dette skal håndteres er viktig, mener Olympiatoppen. Ved å trene i høye temperaturer i forkant, vil de ha én bekymring mindre når de kommer til det viktige mesterskapet.

Les også: Svensk talent «forsvant» plutselig: Nå forklarer hun alt

Staff forteller at det gis veiledning fra eksperter og at det medisinske apparatet til den norske troppen også er tett på i forberedelsene i forkant.

– Det er jo en faktor til, i tillegg til prestasjon – det er farlig å få et heteslag. Det er helsemessige grunner her også, så det er kjempeviktig at vi tar dette på alvor.

OL-troppen er ikke tatt ut enda, men Norge reiser med rundt hundre utøvere. Det er ulike datoer gjennom våren og sommeren der uttakene for idretter og øvelser vil bli gjort fortløpende.

2024-04-23T05:54:16Z dg43tfdfdgfd