PROFILEN MåTTE ENDRE KOSTHOLDET. DET HAR GITT RESULTATER.

Profilen måtte endre kostholdet. Det har gitt resultater.

TABELLTIPS ELITESERIEN

16.-plass: KFUM Oslo

EKEBERG (Nettavisen): I KFUM Oslo har det meste dreid seg opp opprykk de siste sesongene. I fjor tok man endelig steget opp til norsk fotballs aller fineste selskap.

Nå gleder klubben seg til å bite fra seg i håp om holde plassen. Samtidig har man planlagt for ikke å rive ned alt man har bygd tidligere i forsøket.

Ifølge vurderingen til Nettavisen er ikke sjansene til å holde plassen veldig gode. Det er vel også forventet at en omtrent fulltallig norsk sportspresse kommer til å plassere Oslo-laget på direkte nedrykkplass i tabelltipsene sine.

Kaptein Robin Rasch er vant til å klare seg med små ressurser. Han tror ikke de som vurderer de respektive klubbene har spisskompetanse på hva som skjer på treningsfeltet fra uke til uke, men aksepterer likevel «David-stempelet» i divisjonen:

– Jeg skjønner at folk som sitter i Trondheim eller på Vestlandet ikke har muligheten til å komme hit og se på. Det er klart at når du hører Kåffa, så tenker man en liten klubb. Da er det også enkelt å tippe dem ned. Selv om klubben er liten, så er det til syvende og sist spillerne på banen som avgjør. Det er naturlig at man blir tippet ned, og så tror jeg at vi har noe å bidra med i Eliteserien. Jeg tror det skal bli tøft å møte oss, sier Rasch.

SPILLER NØKKELROLLE: Midtbaneprofilen Robin Rasch. Foto: Daniel Austerheim (Nettavisen)

Ruster for framtida

På Ekebergsletta er anleggsmaskinene i gang for å bygge opp et midlertidig tribuneanlegg rundt hele banen som totalt skal by på 3000 sitteplasser.

Flomlysanlegget er oppgradert siden sist, og fasilitetene til media og kampobservatører har fått sin make-up. Klubben har også planer for å bygge et helt nytt stadion.

De slitne garderobene vil fremdeles ha en moderat eim av svette, men i styrkerommet har man endelig begynt på en sårt tiltrengt overhaling.

Les også: Slik var veien til toppen for Njie-familien: – Hele Holmlia vet vi trener som gærne

Med opprykket fulgte det naturligvis også med økt interesse fra sponsorer og større inntekter fra TV-avtalen. Nå er det opp til KFUM som klubb å benytte de pengene på best mulig vis.

– Deler av skepsisen til KFUM Oslo går nok på om dere har investert nok i stallen sammenliknet med Fredrikstad og Kristansund, de to andre klubbene som rykket opp sammen med dere foran årets sesong?

– Hvis du sammenlikner oss tre, så er det en enorm forskjell, sier trener Johannes Moesgaard til Nettavisen.

– Det er ikke noe å lure på, legger han til på karakteristisk vis.

Bygger klubb og henter lokalt

Det KFUM Oslo dog har gjort, og som også har ført dem dit de befinner seg i dag, er å bygge klubb.

– Vi har tatt kvantesprang på hjemmebane. Vi har hatt spillere som knapt har tjent til månedskortet. Nå har vi gitt de pengene vi har fått ekstra til å øke lønna slik at vi kan drive hverdagen vår bedre.

Han peker blant annet på oppgraderingen av anlegg, at guttene spiser varm lunsj etter hver trening og slipper å jobbe som vikar ved Ekeberg skole, men i stedet kan fokusere på egen helse og restitusjon.

– Hadde vi hoppet inn på «FFK-kjøret», kunne denne klubben vært ferdig hvis vi ikke holder oss i år. I stedet har vi lagt rammer som gjør at dersom vi rykker ned, vil vi fremdeles være lenger framme enn der vi var i fjor. Vi vil ha større ressurser og mer penger å bruke.

Moesgaard mener Fredrikstad er inne blant topp 6 når det gjelder det sportslige budsjettet foran den ventende sesongen. Før comebacket til Eliteserien har østfoldingene blant annet hentet Oscar Aga og Martin Bjørlo fra Rosenborg, Mai Traoré fra Viking og hentet to spillere på lån fra Bodø/Glimt.

TERPING: Trange situasjoner og rask ballbehandling er noe Johannes Moesgaard ønsker at spillerne skal bli bedre på fram mot Eliteserie-debuten. Foto: Jarle Fredagsvik (NETTAVISEN)

I kjent stil har Oslo-klubben hentet spillere fra nærområdet sitt, blant annet venstreback David Hickson fra Skeid, ny keeper fra Kjelsås og den ubeskrevne målmaskinen Niclas Schøth Semmen som har dunket inn 39 mål på 22 kamper for Drøbak-Frogn i 4. divisjon.

Det viktigste for trener Moesgaard har imidlertid vært å fylle på know how og rutine. Signeringene av Haitam Aleesami og Amin Nouri vil derfor bli viktig og nødvendig påfyll til spillerstallen.

– En ting jeg ønsket å få inn var ledere. Gjerne ledere som har vært ute og levd litt og har fått den erfaring på kroppen. De kan ufarliggjøre det vi går igjennom.

– Hvor stort scoop er det av Kåffa å hente Haitam Aleesami?

– Det er nesten litt uvirkelig hvis du tenker på status. Det er ikke lenge siden han var landslagspiller. De tilbudene han hadde og. Det var milliontilbud fra både inn- og utland. Det sier litt om typen. Han har opplevd masse, men har så lyst til å ta del av spillergruppa vi har og få muligheten til å påvirke dem rundt seg, sier Moesgaard.

Sukkerkutt og isbad

Veldig mange av spillerne som var med på opprykket i fjor har fått fornyet – og forbedret – sine kontrakter.

– Man kan jo si det er en belønning til de som har vært med på å spille klubben opp. Mange hadde jo kontrakter, og klubben måtte ikke fornye dem. I stedet sier man at de som har bidratt mest, fortjener å øke lønna si. Så da bruker man penger på det i stedet for å hente inn andre spillere, sier kaptein Rasch.

Når man omtaler Oslo-klubben, er det umulig å komme utenom klubblegenden som nå er inne i sin 9. sesong for A-laget.

I løpet av 207 kamper står han bokført med 37 mål for klubben. I løpet av de siste 50 kampene han har startet, har han bidratt med 23 målpoeng.

Ikke dårlig av en dyptliggende playmaker ute på banen.

Med mer penger utbetalt på lønnsslippen, kan man også stille mer krav til hvordan spillerne trener og bruker fritida si. Også Rasch har lagt inn et par nye grep for å ta det nye nivået.

Nye elementer i hverdagen hans er mer fokus på styrketrening, isbad og sukker-kutt.

– Jeg har kutta alt av sukker de siste tre månedene. Det er et ledd i få ned fettprosenten, så jeg har gått ned drøye to prosent der siden januar, avslører han.

– Hva savner du mest å spise nå som du spiste før?

– Ingenting, egentlig. Jeg tenker ikke på sukker en gang. Det eneste kan være at man blir frista hvis dama har latt det stå igjen noe i godteskåla fra kvelden i forveien. Men foreløpig har det gått helt fint.

– Ingen er hurtigere i hodet med ball

Da opprykket ble et faktum, var det ikke tilfeldig at Rasch var nest siste mann innom kula da han satte opp Remi-André Svindland som banket inn kampens eneste fulltreffer mot Skeid.

Kapteinen ledet også an da han løp over mot fansens tribunedel for å motta deres hyllest etter kampslutt.

TRILLET RUNDT MED ODD: Peter Nosakhare Dahl er tilbake i KFUM Oslo og har vært strålende i sesongoppkjøringa hittil. Foto: Guttorm Lende (KFUM OSLO)

I KFUM er det ingen hemmelighet at 30-åringen er sentral i oppbyggingen av det offensive spillet fra midten.

Når han nå endelig skal få prøve seg i eliteserien, er det nok mange som er spente på om han fortsatt vil dominere der.

På treningsfeltet terpes øvelser der man får mindre tid i alle situasjoner på banen i takt med at også kvaliteten på motstanderne vil bli bedre. Trener Moesgaard er likevel ikke det minste i tvil om at KFUM-kapteinen vil lede an med godt eksempel også her:

– Jeg tror vi få se mye av det samme. Jeg er helt sikker på at han er god nok. Jeg er helt sikker på at han kommer til å ha kamper der han dominerer. Folk har snakket mye om forflyttingshastigheten hans, og de tingene der. Men med ball er det ingen som er hurtigere i hodet. Han har toppnivå i Eliteserien på det området, og så gjelder det at vi rundt klarer å legge en strategi der vi andre også kan være med å dekke rom og gjøre ham til en enda bedre forsvarsspiller. Får vi til det, tror jeg folk bare kommer til å glede seg over det han har å gi.

– Det må ligge en reell utfordring i å stanse spillere med så velutviklede «fotball-hoder»?

– Det er vanskelig. Uten å dra helt ville sammenlikninger, men (Andrea) Pirlo og den type spillere … Det er jo ikke fordi han spurter raskest, men de tenker en takt kjappere enn de som løper raskest. Robin er en sånn type spiller. Han ser fotballen som et sjakkbrett: «Og trekker jeg fram han, så finner jeg den. Og når ballen kommer derfra, så er han ledig.» Han er et steg foran. For meg er han en ekstra fotballtrener der ute, så det kommer han til å løse bra, sier Moesgaard.

Fantasy-duell med seg selv på laget

Rasch er også en ener i mye annet han foretar seg, spesielt om det involverer ball. På fritida er han en solid golfspiller, og sier heller ikke nei til en utfordring med tennis-racketen.

Han står bak kortgjengen som spiller «Bonde-bridge» i etterkant av treninger og er – selvsagt – en dreven taktiker når det gjelder «Fantasy Premier League».

Eller er det mer flaks det dreier seg om? Ikke ifølge Rasch.

ENER MED BALL: Robin Rasch har fin golfsving, er en habil padel-spiller og har solid erfaring som Fantasy Premier League-manager. Foto: Jarle Fredagsvik (NETTAVISEN)

Ikke én gang har hatt en dårligere plassering enn 80 000 (over 11 millioner deltar på spillet i år) i løpet av de syv-åtte sesongene han har holdt på. Bestenoteringen er 13 000 – men i øyeblikket styrer han et lag som ligger og vaker innafor topp 400.

– Jeg kan spillet, men jeg ville i utgangspunktet ikke hatt meg selv som spillertype i laget mitt. Det er ikke mange sentrale, defensive spillere jeg har med selv om de er på dødballer. Jeg liker bedre de offensive kantene, sier han.

– Men det blir en endring på det nå?

– Ja, nå har jeg sagt at jeg skal slå lagene til Amin (Askar) og (Dagfinn) Thon (sammen står de bak podcasten «To Kapteiner», vår anm.) med meg selv i startelleveren hele sesongen.

– Eh, du tar straffer og, eller?

– Jeg gjør det, men i fjor fikk vi bare én i cupen og én i serien. I tillegg så kom det et straffespark i en kamp jeg ikke spilte, forklarer han.

Er det områder du kan utvikle deg enda mer nå, og har du hatt noe spesielt fokus på egenutvikling inn mot årets sesong?

Jeg har jo egentlig samme utviklingsfokus hvert eneste år. Det er fysikk og løpskraft. Det er der jeg har mest å hente. Slik har det vært hele veien, egentlig. Det sammen med å holde seg skadefri. Klarer du det over lengre perioder, er det også enklere å bygge den delen. Hvis du må ta avbrekk og ikke kunne trene styrke og kondisjon for at skaden skal bli bra igjen, så tar du et par steg frem, og så et par tilbake igjen. Det blir utliknet. Klarer man være skadefri, så er det mulig å bygge på og bli bedre og bedre på de tingene.

– Vi beholder plassen

Selv om ekspertisen er i ferd med å rulle ut en soleklar jumboplass til KFUM-mannskapet, peker Rasch på at serien kommer til å bli jevnere enn mange nok tror.

– De fem-seks beste lagene har en kvalitet vi ikke kan matche per dags dato, sier Rasch og lister opp Bodø/Glimt, Molde, Brann, Viking og LSK på stående fot.

– Blant de resterende lagene tror jeg nivåforskjellen er mindre. Det kan se ut som Tromsø er litt på vei ned, og Rosenborg har også falt litt sammen. Nivåforskjellen på klubber som Sandefjord, Odd Grenland, Ham-Kam, FFK, Kristiansund, Haugesund og oss, tror jeg ikke er veldig stor. Jeg tror det blir tett og jevnt, sier han.

– Hvis du får leke eksperten selv da: Hvor ville du ha plassert KFUM Oslo? På kvalik-plass?

– Jeg har god tro på at vi kommer oss litt høyere enn det. Si nummer 12, da, sier Rasch.

– Hva gleder du deg mest til foran årets sesong?

– Jeg gleder meg mest til å møte de beste i landet og å være på den største scenen. Få teste meg. Uansett hva man driver med, eller i hvert fall for min del da, så vil jeg teste meg mot de som er best. Det er ikke gøy, om du spiller padel, å spille mot noen som er mye dårligere enn deg. Du vil helst spille mot noen som er litt over, og se om du kan matche dem og ta noen nye steg. Det samme gjelder fotball, så det er det jeg gleder meg mest til.

Overganger i vinter:

INN:

Haitam Aleesami (klubbløs)

William Da Rocha (Kjelsås)

David Hickson (Skeid)

Amin Nouri (HamKam)

Petter Nosa Dahl (lån fra Bodø/Glimt ut sesongen)

Niclas Schjøth Semmen (Drøbak/Frogn)

UT:

Jones El-Abdellaoui (tilbake til Vålerenga etter lån)

Keivan Ghaedamini (kontrakt utgått)

Sosha Makani (kontrakt utgått)

William Alexander Silfver-Ramage (Hellas Verona, Italia)

Yasir Sa’Ad (lån til Grorud ut sesongen)

Sondre Spieler Halvorsen (lån til Follo frem til sommeren)

Andreas Vedeler (lån til Bærum ut sesongen)

KFUM Oslos treningskamper i vinter:

KFUM Oslo - Mjøndalen 2-0

Aalborg - KFUM Oslo (i Marbella) 3-1

Viking - KFUM Oslo (i Marbella) 1-2

Odd Grenland - KFUM Oslo 0-3

Lillestrøm SK - KFUM Oslo 3-1

Fredrikstad SK - KFUM Oslo 1-1

KFUM Oslo - Lyn 2-1

2024-03-24T16:49:08Z dg43tfdfdgfd