PUTIN-VENN SKAL DELTA I OL: UKRAINA RASER

Putin-venn skal delta i OL: Ukraina raser

Etter mye fram og tilbake landet Den internasjonale olympiske komité (IOC) på at russiske og belarusiske idrettsutøvere får lov til å delta i OL i Paris i sommer under nøytralt flagg.

Et krav for at utøvere fra disse landene skal få delta er at de ikke aktivt har støttet krigen i Ukraina. Nå blir det stilt spørsmål ved om dette kravet faktisk blir fulgt.

Les også: TV-profilen åpner opp om ukjent fortid i Lyn: – Helt vilt

– Må etterforskes

Flere toppledere innen idrett i Ukraina har kommet ut med en felles uttalelse der de stiller spørsmål ved hvorfor noen russiske idrettsutøvere får lov til å delta.

Det gjelder blant andre bryteren Zaurbak Sidakov, som vant OL-gull i 74-kilosklassen i 2020. I september 2021 mottok han Putins vennskapsmedalje og i den forbindelse kalte bryteren Putin sin «venn».

– Stolt over å ha mottatt vennskapsmedaljen fra Vladimir Putin. Nå er vi venner, skrev Sidakov på Instagram da.

Nå krever Ukraina at IOC tar grep.

– Russiske og belarusiske idrettsutøvere som har fått nøytral status må etterforskes. De som ikke oppfyller kravene må utestenges fra internasjonale konkurranser, uttaler presidenten for Ukrainas olympiske komité, landets sportsminister og presidenten for landets bryteforbund i en felles uttalelse, ifølge Iltalehti.

Les også: Blir sjokkert over Mourinhos behandling av tidligere United-stjerne: – Jeg er lamslått og flau

Eget panel

De ukrainske idrettstoppene trekker fram til sammen ti brytere som de mener ikke bør få delta i OL i sommer:

Vanessa Kaladzinskaja, Zaurbek Sidakov, Zaur Ugujev, Milad Alirzajev, Sergey Semenov, Nadezhda Sokolova, Alina Kasabieva, Khanum Veliyev, Natalia Malysheva og Artur Naifonov.

IOC annonserte tidligere i år at de har etablert et granskningspanel bestående av tre personer som skal vurdere hvilke utøvere fra Russland og Belarus som får delta i OL.

IOC-president Thomas Bach har også avslørt at de får hjelp fra Ukraina med å overvåke internett og medier for å skaffe seg informasjon om russiske og belarusiske utøvere som er aktuelle for å delta i OL.

2024-04-19T11:15:29Z dg43tfdfdgfd