REAGERER På NORGE: – HåPER På EN GAMMEL PENSJONIST

Reagerer på Norge: – Håper på en gammel pensjonist

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Frida Karlsson vant overlegent på kvinnenes femmil i Holmenkollen lørdag. Med to mil igjen å gå rykket hun fra resten, og de andre konkurrentene var ikke i nærheten av den svenske skiyndlingen.

Under neste års femmil i VM i Trondheim får hun muligens hardere konkurranse, ettersom Therese Johaug vurderer et comeback til mesterskapet.

Og basert på lørdagens femmil kan det virke som at det er behov for Johaug i god gammel form om man skal ha håp om et norsk gull på distansen.

Astrid Øyre Slind var den eneste norske løperen som kjempet om en pallplass på lørdagens femmil. Hun endte til slutt på sjuendeplass. Neste norske løper på resultatlista var Heidi Weng på 15. plass, nesten seks minutter bak Karlsson.

Les også: Fyllefest i Holmenkollen skaper overskrifter i utlandet

– Virkelig problematisk

Langrennskommentator i Expressen, Tomas Pettersson, tror hele Sverige håper på at Johaug gjør comeback til VM for spenningens skyld.

Han mener imidlertid Johaug hadde vært sjanseløs mot Karlsson på femmila i Holmenkollen, og at hun per dags dato et stykke unna verdenstoppen.

– At hun gjør det bra på løpstester er en sak, men på ski er det en annen sak. Det hun gjorde i Engadin var vel ikke sammenlignbart i hele tatt. Jeg tror hun har en ganske lang vei å gå før hun kan nærme seg nivået til de beste her, og fremfor alt Frida. Der er ikke Therese nå, sier han.

Han er også tydelig på at det ikke er et styrketegn for norsk kvinnelangrenn at en løper som har lagt opp ser ut til å være det største håpet på femmila.

– Norge burde håpet på noe annet enn at en gammel pensjonist skal gjøre comeback. Det burde kommet noen nedenfra, og det gjør det ikke. Jeg ville vært bekymret om jeg var norsk, sier han til Nettavisen.

BEKYMRING: Tomas Pettersson mener det er bekymringsfullt at Norge må håpe på at Therese Johaug gjør comeback. Foto: Terje Pedersen (NTB)

Pettersson kaller situasjonen til Norge for «virkelig problematisk», og stusser over at Norge ikke har klart å få opp flere løpere som kjemper i toppen.

– De som kommer fram får problemer. Det har kommet et antall nye Johaug-er som har vist at de ikke klarer å gå hele veien. Jeg synes det ser bekymringsfullt ut. Ser man på skandinavisk cup er det ikke så imponerende resultater der heller. Norge har en stor jobb å gjøre, som jeg tror kommer til å ta flere år, sier han.

Les også: Her gir Frida Karlsson kongefamilien beskjed: – God bedring

– Ikke behov for Johaug

Norges beste løper på lørdagens femmil, Øyre Slind, mener imidlertid det ikke er like stor grunn til å være bekymret.

Hun påpeker at de norske kvinnene hadde en sterk sesong i fjor, og at fjorårets enere Tiril Udnes Weng og Anne Kjersti Kalvå har slitt med sykdom denne sesongen.

– Da mister man to veldig sterke kort. Det hadde jo vært sånn om man mistet Therese Johaug før også, da hadde det sett tynt ut. Jeg tror det bare er å få alle inn på rett kjøl, og tror jeg det er veldig stor motivasjon for å trene solid og gå fort i VM, sier hun til Nettavisen.

IKKE BEKYMRET: Astrid Øyre Slind tror Norge stiller sterkt også uten Therese Johaug på startstreken i VM. Foto: Terje Bendiksby (NTB)

– Viser lørdagens femmil at det er behov for at Johaug gjør comeback?

– Nei, jeg føler egentlig at laget i fjor viste at de ikke er behov. Altså, selvsagt, Therese er jo en stjerne og hun går fort uansett, så det er jo bra for sporten det. Men jeg tror det er jenter som kan gå fort om hun ikke går, sier Slind.

Les også: Disse mennene nekter hun å date: – En rød sone

– Kan se helt annerledes ut

Hovedtrener for det norske kvinnelandslaget, Sjur Ole Svarstad, sier han gjerne skulle hatt flere løpere med som kjempet i toppen på lørdagens femmil. Men også han påpeker at det er kort tid siden det var norsk suksess på kvinnesiden.

Har dermed sterk tro på at Norge kan snu situasjonen til neste års VM.

– Jeg tror rett og slett det handler om å trene med god kontinuitet videre. For enkelte har det vært en krevende sesong med en del sykdomstilfeller og en del som ikke har fått vært på start i det hele tatt. Jeg tenker det kan se helt annerledes ut inn mot femmila neste år, men jeg tror det handler om å legge en solid grunnmur, sier han til Nettavisen.

– Viser resultatene på femmila at Norge har behov for å få inn Johaug til VM?

– Hun hadde sikkert klart seg veldig bra. Det blir jo feil å svare nei, fordi Johaug kan hevde seg veldig bra i en femmil når hun er i form. Det hadde vært kult om Therese hadde fått gjort et så godt treningsarbeid at hun kunne vært aktuell for en femmil. Det kan godt hende det hadde styrket den norske troppen, svarer Svarstad.

LANDSLAGSTRENER: Sjur Ole Svarstad har troa på at Norge klarer å snu situasjonen. Foto: Geir Olsen (NTB)

Sveriges landslagssjef Anders Byström kunne juble for en sterk svensk dag på femmila i Holmenkollen. Han synes imidlertid det er tungt å se at så mange norske løpere havnet langt nede på resultatlisten.

– Det har vel vært utfordringen hele året at man ikke har hatt noen som virkelig har hanket inn seire. Det er Heidi som har gjort det veldig bra igjen, og Kristine selvsagt, men ellers har det vært veldig blekt, sier han til Nettavisen om Norges situasjon.

Les også: Vill sexpåstand: Dette sier norsk stjerne

– Lang vei å gå

Byström tror et Johaug-comeback hadde økt Norges medaljesjanser på femmila, men han er samtidig klar på at Johaug har en jobb å gjøre.

– Hun har vært borte en god stund, så det er ikke bare bare å komme tilbake på samme nivå som hun hadde før. Jeg tror vi kan gi henne en real kamp, men hun går vel inn som favoritt, sier han.

Les også: Møtte Johaug i skogen. Ble skremt av det hun så

Nettavisens langrennskommentator Torbjörn Nordvall tror Johaug ville bli en hard nøtt å knekke for de svenske jentene om hun stiller til start på VM-femmila neste år.

– Therese har en jobb å gjøre, men er det noen som kan slå Frida på en sånn distanse, så er det hun. Om hun klarer å komme opp på 95 prosent av det nivået hun har hatt tidligere, da tror jeg hun blir vanskelig å slå, til og med for Frida Karlsson, sier han til Nettavisen.

2024-03-09T19:01:27Z dg43tfdfdgfd