SEIEREN GLAPP FOR MAGNUS CARLSEN: – HANDLER OM å Få BALLEN I MåL

Etter å ha tapt åpningspartiet mot Fabiano Caruana hadde Carlsen i fem runder på rad spilt remis og deretter vunnet i armageddon. Tirsdag la han på til seks strake, men det betyr at hans tid som regjerende mester i turneringen er over.

– Nei, det er ikke så mye å si, var alt en tydelig skuffet Carlsen sa i TV 2-intervju rett etter langsjakkpartiet.

Han har vunnet Norway Chess fire år på rad, men en annen vil kåres til mester etter siste runde fredag.

Poengberegningen i turneringen gjør at han er for langt bak lederen to runder før slutt. Seier i langsjakk gir nemlig tre poeng, mens remis og armageddonseier gir halvannet poeng.

Carlsen tok sin sjette strake armageddonseier i et parti som varte 29 trekk.

Skal vinnes

– Jeg ble stående veldig behagelig og fikk litt press, og så gikk han på en taktisk mine. Den delen var bra, men så er det langsjakkpartiet. Sånne stillinger skal vinnes, sa Carlsen til TV 2 etterpå.

– Det er den turneringen for meg. Du så det både i går og i dag. Når du først blir litt usikker med dårlig tid, og selvtilliten begynner å gå litt ned, så kan det skje veldig rare ting.

Han ble sin egen verste fiende i tirsdagens parti.

– Vi er to som ikke hadde all verden å spille for i turneringen, men det ble et spennende parti der jeg greide å utspille ham etter hvert. Så er problemet at jeg satt og tenkte at jeg skulle vinne uten å tillate noe som helst motspill. Det er en farlig måte å tenke, sa Carlsen til TV 2.

Feilet spektakulært

Han lykkes ikke i sin første turnering etter at Ding Liren avløste ham som verdensmester, men han er ikke bekymret for at motgangen vil vedvare.

– For å se litt større på det så er det ikke noe som tyder på at disse problemene kommer til å bli langvarige. Det handler bare om å få ballen i mål en gang, så kommer det til å gå bedre, sa han.

– Jeg har kommet til interessante stillinger og føler at jeg gjør mye riktig, så handler det om å få ballen i mål. Nå har jeg feilet på spektakulært vis noen ganger, men det kommer til å endre seg en gang.

Partiet mot Firouzja gikk svært langsomt innledningsvis. Etter en times spill var det utført bare sju trekk.

Da Carlsen en halvtime senere dukket opp i «skrifteboksen», var det notert 11 trekk. TV 2-computeren viste et lite overtak til Firouzja, men Carlsen smilte.

– Nå er jeg veldig fornøyd med meg selv. Jeg tror jeg står veldig godt posisjonelt, sa han.

Ødelagt

Etter hvert var datamaskinene enige med den tidligere verdensmesteren, som så ut til å ha en vinnende stilling, men på tampen kom feilene som ødela.

Første gang oppdaget ikke Firouzja feilen og greide ikke å utnytte den, men så misset Carlsen igjen. Da så partiet en stund ut til å ende med seier til motstanderen, men Firouzja misset også i sluttspillet, og etter 52 trekk og over tre timer endte det med remis.

Aryan Tari måtte tåle et nytt tap i duell med Anish Giri og er klart sist i turneringen. Carlsen er på 7.-plass. Fabiano Caruana leder foran de to siste rundene.

(©NTB)

2023-06-06T20:06:15Z dg43tfdfdgfd