SITUASJONEN TIL MAREN LUNDBY ER SNUDD På HODET: – I EN HELT ANNEN TILSTAND

Situasjonen til Maren Lundby er snudd på hodet: – I en helt annen tilstand

VIKERSUND (Nettavisen): Det kom som et sjokk da Maren Lundby for to år siden fortalte at hun måtte å stå over OL-sesongen i 2022. Grunnen var utfordringer med vekten.

29-åringen gjorde comeback forrige sesong og slo til med et sensasjonelt sølv i VM i Planica. Det er likevel først den siste tiden at Lundby føler at hun har fått skikkelig orden på kroppen igjen.

– Det er mer som normalt og kroppen funker bra og har det bra. Jeg føler at jeg er over den verste kneika der egentlig, sier hun til Nettavisen.

Sammenlignet med hvordan situasjonen var for rundt to år siden, ser det helt annerledes ut nå.

– Jeg føler jeg er i en helt annen tilstand nå enn for to år siden.

Les også: Granerud tok oppgjør. Målløs over responsen

– Da var det verst

Og etter to tøffe år, har ikke Lundby noen problemer med å innrømme at det føles deilig. Hun smiler og virker litt lettet når hun sier det.

Ikke bare føles det godt fra et toppidrettsperspektiv at kroppen spiller på lag igjen, men også for livet som kommer senere.

– Det er kanskje den beste følelsen, at jeg kjenner at jeg har klart å ta vare på meg selv oppi toppidretten på et tidspunkt man så at man krysset streken litt for hva kroppen tålte. At jeg har kommet litt tilbake er jeg veldig glad for. Jeg vil jo ha et liv etter hoppkarrieren også, sier Lundby.

SMILER: Maren Lundby er ferdig med de verste helseutfordringene og gleder seg til ny sesong. Foto: Geir Olsen (NTB)

Samtidig legger hun ikke skjul på at de siste årene har vært krevende.

– Det har vært interessant. I starten var det verst for da er det en ny situasjon å forholde seg til og jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle løse det eller om jeg i det hele tatt skulle klare å komme tilbake i hoppbakken, forteller hun.

– Men det har vært lærerikt underveis og så har man etter hvert funnet en måte å trene på som kroppen har blitt glad i og som helsa har blitt glad i, fortsetter hun.

Les også: Granerud overrasker. Havnet plutselig i verdenstoppen i ny «sport»

Har gjort endringer

Lundby ligger dermed bedre an foran en ny sesong enn hun har gjort på lenge. En stor grunn til at kroppen spiller mer på lag er at hun har endret en del på treningen.

– Det går på at jeg trener mer utholdenhet og har et høyere aktivitetsnivå i løpet av dagen for å kunne ha et sunt inntak av mat og ta vare på kroppen. Det er den største forskjellen. Og så trener jeg mindre styrke, men like mye av den tekniske biten, som sånn sett er den viktigste å ivareta, sier hun.

Med økt fokus på utholdenhet har Lundby gjort comeback på fotballbanen denne sesongen. Lundby var i sine yngre dager en lovende fotballspiller før hun valgte å satse på hopp. I år har hun spilt flere seriekamper for Kolbu/KK i 5. divisjon.

Men nå tyder det meste på at 29-åringens tid på fotballbanen er over – i hvert fall så lenge hun fortsatt er aktiv skihopper. Det holdt nemlig på å gå skikkelig galt under en kamp tidligere i år.

I en kamp mot Vardal i sommer fikk menisken seg en skikkelig trøkk etter en takling. Dermed ble det en brå slutt på årets fotballsesong for Lundby.

Les også: Granerud forsvarer landslagsmodellen etter Braathens avhopp: – Han som taper mest

– Jeg er redd for det

Nå tror hun at hun ikke kommer til å spille fotball igjen så lenge hun driver med hopp. Hun synes ikke skaderisikoen er verdt det lenger.

– Jeg er redd for det. Selv om symptomene på skaden har gått bort så ligger den skaden der litt uansett. Jeg skal nok være forsiktig med å bevege meg ut på fotballbanen igjen så lenge jeg er skihopper. Jeg tror det fort kan gjøre at det er noe jeg angrer på, for det var nok ganske nært i år at det kunne gått litt verre. Da er også vitsen litt borte, sier hun.

FOTBALL: Maren Lundby under årets kjendiskamp på Norway Cup. Nå ser det ut som fotballkarrieren er lagt på is. Foto: Martin Myklebust (Nettavisen)

Les også: Charlotte Kalla ble oppringt 17 ganger – så kom sjokkbeskjeden

Og det er med et tungt hjerte Lundby med all sannsynlighet legger fotballstøvlene på hylla i denne omgang.

– Selv om både jeg har veldig lyst og laget har veldig lyst at jeg skal være med, så jeg må nok vurdere om jeg skal det igjen til våren, sier hun, og fastslår at det er «lite sannsynlig» at hun dukker opp på fotballbanen igjen neste år.

– Jeg må nok finne meg en annen hobby. Så får vi se hva det blir, sier hun og smiler lurt.

Det viktigste er uansett hoppsesongen som nærmer seg med stormskritt. 2. desember braker det løs med verdenscuprenn på Lillehammer.

Der har Lundby store planer om å bite fra seg. Målet denne sesongen er å vinne verdenscupen sammenlagt og ha det lengste hoppet i skiflygingsbakken i Vikersund.

2023-11-11T09:47:13Z dg43tfdfdgfd