«SJOKKVENDING» I OL-DISKUSJONEN – SNUR OM BETENT TEMA

«Sjokkvending» i OL-diskusjonen – snur om betent tema

Idrettsutøvere fra Russland kan konkurrere under nøytralt flagg i OL – en avgjørelse som har skapt reaksjoner verden over. Blant andre har Sverige og Storbritannia vært uenige i beslutningen.

Nå skal imidlertid britiske myndigheter ha snudd, skriver The Times.

«Storbritannias idrettsminister har skrevet til IOC og uttrykt støtte i avgjørelsen om at russiske og belarusiske stjerner får konkurrere under et nøytralt flagg», skriver avisen.

Også The Guardian skriver at britiske myndigheter er forberedt på droppe deres motstand mot russisk og belarusisk deltakelse.

Svenske Expressen omtaler det hele som en «sjokkvending».

Les også: Russ Cook skrev historie – ble ranet av væpnede menn og truet med machete

NØYTRALE UTØVERE: Det vil være russisk deltakelse i OL, men president Vladimir Putin får ikke se utøvere i Russlands farger. Foto: AFP / AP

Skal ha bekreftet

Britenes endrede syn på temaet har imidlertid virket å bli dysset ned. Stuart Andrew skal ha skrevet et brev til IOCs president Thomas Bach, med budskap om at de stiller seg bak Russland-beslutningen.

Regjeringen har ikke selv bekreftet å ha sendt brevet, men Bach skal ha uttalt seg om situasjonen. Ifølge The Times bekrefter han at støtteerklæringen er mottatt.

IDRETTSMINISTER: Stuart Andrew skal ha sendt et brev til IOC. Foto: Adam Davy

Norge med tydelig holdning

Konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug forteller til Nettavisen at Norges idrettsforbund (NIF) har hatt en tydelig holdning til russisk belarusisk deltakelse i internasjonale idrettskonkurranser helt siden krigens utbrudd.

– Dette har vi fra NIFs side vært meget tydelig på overfor «våre» organisasjoner, herunder IOC, IPC, EOC, EPC og ANOC. Så vet vi at mange av våre særforbund tydelig har frontet dette budskapet – noe som har vært krevende, og som fortjener anerkjennelse, sier Dalhaug.

Les også: Manchester United-spilleren med innrømmelse: – Vanskelig

Han registrerer imidlertid at deres standpunkt avviker fra det store flertallet i internasjonal idrett. Dalhaug er klar på at det er noe de må forholde seg til.

– Både IOC og IPC har vedtatt strenge nøytralitetskriterier for deltakelse fra russiske og belarusiske utøvere til både OL og Paralympics i Paris. Fra norsk idretts sin side har vi vært tydelige i våre forventninger til disse nøytralitetskriteriene og påpekt at disse må være så strenge som mulig. Det nylige vedtaket fra IPC om strenge nøytralitetskriterier i Paralympics er i tråd med norsk idretts forventninger, gitt at et demokratisk flertall i den paralympiske bevegelsen fjor høst vedtok å åpne opp for nøytral deltakelse.

– Selv stemte vi for en full utestengelse. I en slik situasjon må vi realitetsorientere oss etter hva et flertall har bestemt og rette fokus mot å få på plass et strengt nøytralitetsregime. Det har vi oppnådd her, forteller han avslutningsvis.

Også Sverige har i likhet med Norge stilt deg kritisk til russiske og belarusisk deltakelse i OL.

– Vi synes ikke det er hensiktsmessig at utøvere fra Russland og Belarus skal få konkurrere, har Lars Markusson, mediesjef i den olympiske komité i Sverige, uttalt til Expressen.

2024-04-12T05:13:08Z dg43tfdfdgfd