SLO ALARM ETTER RYKTENE OM ISAK HELSTAD AMUNDSEN: – DET ER EN STOR FEIL

Slo alarm etter ryktene om Isak Helstad Amundsen: – Det er en stor feil

TABELLTIPS ELITESERIEN:

2. plass: Molde FK

– Det føler jeg er en stor feil, sa klubblegenden Trond Olsen da ryktene begynte å svirre.

Han var ikke alene om å sette spørsmålstegn ved det som var i ferd med å skje.

– Jeg håper det svir litt. Det er bitende ironisk, sa den erfarne AN-journalisten Freddy Toresen.

Det var i slutten av februar at det dukket opp saker både i Nettavisen, TV 2 og VG om Isak Helstad Amundsen (24).

En knapp uke senere var sjokkovergangen et faktum. Den populære spilleren byttet ut Bodø/Glimt med Molde. Dermed har romsdalingene ikke bare én, men to forsvarsspillere fra Nordland i troppen; Amundsen og jevngamle Casper Øyvann.

Det er nettopp dette Toresen trekker fram som «bitende ironisk» Amundsen ser poenget.

– Jeg har ikke gjort meg så mange tanker rundt det, men sett utad, er det litt spesielt. Glimt har vært veldig på det med å ha nordnorske spillere og plutselig spiller det en Bodø-gutt og en brønnøyværing hos hovedkonkurrenten, sier han til Nettavisen.

Han og Øyvann har fulgt hverandre som skygger gjennom karrieren og spilte sammen i både Glimt, Tromsø og nå i Molde.

Øyvann skal ifølge Avisa Nordland ha anbefalt Amundsen, da spørsmålet kom fra Molde-trener Erling Moe.

– Jeg trives veldig godt med han Casper. Det er litt spesielt at da jeg kom til Bodø, så var han der, så møttes vi igjen i Tromsø og nå Molde. Litt spesielt, men det er en fordel med folk jeg kjenner og har spilt i lag med tidligere, mener Moldes nykommer.

– Så hvem som ble drillet

«Brønnøysunds Baresi» hadde en høy stjerne både blant supportere og eksperter i Bodø, men til tross for enkelte enorme prestasjoner i Glimt-drakten, førte både skader og manglende spilletid til at stopperen aldri helt fikk utløst potensialet sitt i gult.

26. februar i år ble han bekreftet klar for det som mest sannsynlig blir Bodø/Glimts største rival i jakten på seriegull i 2024.

Selv er 24-åringen klar på at han ønsket å prøve noe nytt, etter å ha vært i Glimt-systemet siden 2018. Allerede i fjor ble det meldt at Molde ønsket den spillende stopperen, men det var først i vinter at partene klarte å komme til enighet om en overgang.

LES OGSÅ: Eliteserien-treneren: – Jeg unner ikke min verste fiende å oppleve det

– Ja, det var litt rykter i fjor. Molde har fristet, for meg virket det som en veldig veldrevet klubb. Og så har jeg vært på jakt etter mer spilletid enn det jeg var forespeilet i Bodø/Glimt, sier Amundsen, som etter hvert innså at han ikke kom til å bli noe førstevalg i Glimt.

– Jeg fikk ingen andre signaler enn at jeg så litt i treningskamper hvem som ble drillet og sånt. Jeg hadde egentlig fokus på å spille meg til fast plass i Glimt, men så ble det høyaktuelt med en overgang til Molde da de kom på banen. Det kan bli bra for min del.

LITE SIGNALER: Isak Helstad Amundsen sier han fikk lite signaler fra trener Kjetil Knutsen om hvorvidt han ville bli satset på denne sesongen. Foto: Francois Walschaerts

Han er likevel klar på at han ikke ble skjøvet «ut i kulden» av de regjerende mesterne.

– Jeg fikk aldri beskjed om at jeg ikke skulle få spille i Glimt, så jeg ville i utgangspunktet kjempe meg til en plass.

– Hva sa Kjetil Knutsen om sjansene for spilletid?

– Nei, egentlig ikke så mye. Det var mest snakk om detaljer i spillet og ikke noen kjempetydelige beskjeder, sier 24-åringen.

Baresi og Beckenbauer

Mangelen på tydelige beskjeder fra Knutsen er likevel ikke avgjørende for valget han tok i vinter.

– Slutten av sesongen i fjor var positiv for min del. Jeg fikk spilt litt, blant annet cupfinalen, og hadde derfor en positiv inngang til denne sesongen. Jeg prøver alltid å ha fokus der jeg er, så jeg har ikke grublet så mye på det, forklarer han.

I en podkast rett før overgangen ble et faktum, sa altså Glimt-helten Trond Olsen at han mente det var en tabbe av Glimt å selge Amundsen. Olsen mener at gutten fra Brønnøysund har et skyhøyt potensial, høyere enn mange andre i Glimt-forsvaret.

– Hva er grunnen til at du ikke har fått ut dette potensialet?

– Jeg føler mye handler om kamptrening. Jeg har trent bra og utviklet meg fint, men de siste sesongene har jeg manglet kontinuitet i kamptrening. Det er viktig for at jeg skal ta det neste steget. Du kan trene så bra du bare vil, men det er noe helt annet å spille kamp.

Det var i august 2022 at Norge for alvor fikk øynene opp for Amundsen. I en kvalifiseringskamp til Champions League mot Dinamo Zagreb storspilte han. Lovordene haglet – både Franco Baresi og Franz Beckenbauer ble nevnt i ekspertenes sammenligninger.

HERJET: Isak Helstad Amundsens prestasjon mot Dinamo Zagreb i 2022, fikk mange til å sperre øynene opp for midtstopperen. Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Midtstopperen ble også trukket fram som en mann landslagstrener Ståle Solbakken sporenstreks burde ta en nærmere kikk på.

Men det ble raskt stille igjen. I 2023 spilte Amundsen kun 219 minutter i Eliteserien og 33 minutter i Europa League.

Den ferske Molde-spilleren mener likevel selv at han har tatt ytterligere steg siden praktkampen mot kroatene for snart to år siden.

LES OGSÅ. Faniel (17) tok grep etter farens død: – Slipper å tenke på det

– Jeg føler meg som en bedre fotballspiller nå enn da. Men det ble hentet hjem noen spillere som fikk muligheten på bekostning av meg og jeg har egentlig ikke spilt så mange kamper siden da. Det var sommeren og høsten 2022 at jeg virkelig fikk bra matchtrening og kamper kontinuerlig. Det toppet seg litt i Champions League-playoffen og det ble hausset opp litt av media.

– Jeg har blitt en bedre spiller, men kanskje ikke fått vist det fram i kamp, mener han.

Beryktet i hjembyen

Amundsen er først og fremst et treningstalent. Han er fetteren til langrennsstjernen Harald Østberg Amundsen og var en talentfull friidrettsutøver i sine yngre dager. Svarthopen rundt på 5,58 minutter er noe som får enhver brønnøyværing til å nikke anerkjennende.

I hjembyen Brønnøysund gikk det nemlig gjetord om Isak Helstad Amundsen fra tidlig alder.

Han debuterte på A-laget til Brønnøysund allerede som 14-åring og hadde et treningsopphold med Rosenborg.

– Jeg kommer fra en over snittet aktiv familie og fra tidlig alder av synes jeg det var veldig artig med både fotball og annen aktivitet. Det har bare kommet naturlig og det har blitt noen timer trening., Jeg synes det er det artigste som finnes, forteller han.

I et portrettvideo laget av lokalavisen Brønnøysund Blad med en 17 år gammel Amundsen i 2017, kommer det blant annet fram at han i hjembyen var beryktet for både treningsiver- og mengde. Unge Isak ble stadig vekk observert i full sving.

– Jeg koste meg med det. Trene og spille fotball synes jeg var helt topp.

– Det merkes nok ekstra godt i en liten by. Man kjører forbi banen i Brønnøysund og det er ikke altfor mange ute på banen der. Da var det nok mange som la merke til at jeg var der alene og sånt. Det var det jeg likte å drive på med, sier han og humrer.

– Dette jeg trenger

Tilbake i 2024 er det imidlertid Molde som gjelder for den spillende stopperen.

– Jeg har fått et veldig bra inntrykk og det er sånn som jeg hadde sett for meg. Det drives profesjonelt og det er veldig mye bra spillere her. Jeg kommer fra Glimt, der alle vet at lista legges høyt, og jeg føler den ligger der i Molde og.

LES OGSÅ: Foreldrene stresser over 19-åringens matvaner: – Unormalt

Der Glimt spiller med to stoppere, er det tre stopperplasser å kjempe om i en vanlig Molde-ellever. Til tross for spilletid i sesongoppkjøringen, har ikke Amundsen enn så lenge noen klare preferanser på hvilken rolle han helst vil bekle.

NYE UTFORDRINGER: I 2024 spiller Isak Helstad Amundsen i Moldes drakt. Foto: Mats Torbergsen

– Jeg har ikke fått noen spesielle signaler fra Erling Moe, det blir litt å ta og føle på det i starten. Jeg får se hva jeg liker og ikke liker, og hvor jeg trives best. Det er spennende å prøve noe nytt, sier midtstopperen.

Selv om mye er likt fra Bodø/Glimt, er det også noen klare forskjeller.

– Fotballen er litt annerledes, men hele greia rundt profesjonalitet, trening og apparatet er ganske likt og veldig bra. Fotballbiten er litt annerledes i måten Molde tenker og spiller fotball på. Det er en annen formasjon og fokus er, ja, ikke helt på de samme tingene.

– For min del, tror jeg at det er det jeg trenger. Jeg har vært lenge i Bodø. trivdes fint der, men det var på tide med en forandring.

Molde og hans tidligere klubb Bodø/Glimt seiler opp som to klare favoritter til å ta seriegull i 2024.

– Ambisjonene våre er hele veien å løfte produktet og se hvor gode vi egentlig kan bli. Vi vet at hvis vi kommer opp på toppnivå, kan det bli en veldig artig sesong. Vi må ha fokus på oss selv for å bli bedre, sier 24-åringen.

– Jeg er ikke så opptatt av tabellen før sesongen. Det er mange lag som er ekle å møte, men på papiret er Glimt en stor favoritt.

LES OGSÅ: Iskald melding etter Rosenborg-kaoset: – Det mener jeg

Overganger i vinter:

Inn: Sondre Granaas (Mjøndalen), Mats Møller Dæhli (1. FC Nürnberg), Halldor Stenevik (Strømsgodset), Alwande Benedict Roaldsøy (Atalanta), Albert Posiadala (Radomiak Radom), Valdemar Lund (FC København), Isak Helstad Amundsen (Bodø/Glimt), Aaron Samuel (sto uten klubb).

Ut: Christian Jaeger Cappis (tilbake til Brøndby etter lån), Erling Knudtzon (Lillestrøm), Martin Ellingsen (AIK), Benjamin Tiedemann Hansen (AIK), Harun Ibrahim (lån til GAIS ut sesongen), Magnus Retsius Grødem (Yverdon-Sport FC), Andreas Eikrem Myklebust (lån til Kvik Halden), Peder Hoel Lervik (lån til Eidsvold Turn), Eric Kitolano (Lillestrøm), Niklas Ødegård (lån til HamKam).

Moldes treningskamper i vinter:

27. januar: Molde – Kristiansund 3–1 (Gulbrandsen, Eriksen, Nyheim)

2- februar: Molde – FC Midtjylland 2–2 (Gulbrandsen, Berisha)

8. februar: FC København – Molde 3–1 (Haugan)

2. mars: Molde – Rosenborg 1–1 (Ødegaård)

19. mars: Molde – Brann 1–0 (Gulbrandsen)

25. mars: Bodø/Glimt – Molde 3–5 (Eriksen (2), Gulbrandsen, Stenevik, Saltnes (selvmål))

2024-03-31T09:04:33Z dg43tfdfdgfd