SOLBAKKEN-SITUASJONEN: – KAN IKKE SE På AT DET BLIR ROTET BORT

Solbakken-situasjonen: – Kan ikke se på at det blir rotet bort

Landslagssjef Ståle Solbakken sa det var 99 prosent sjanse for at Norge skulle ta seg til EM i 2024, men slik gikk det ikke.

Tre lag fra Norges gruppe er klare for mesterskapet, men Solbakkens menn er ikke blant dem.

Etter skuffende resultater mot både Tsjekkia og Slovakia hjemme denne uken, har presset på 56-åringen økt ytterligere.

På Ullevaal stadion har det vært pipekonsert mot det norske laget og mange spør seg nå om Solbakken er rett mann for jobben.

Øyvind Alsaker følger det norske landslaget tett for TV 2. Han ser ikke for seg at det vil bli tatt noen drastiske grep rundt trenersituasjonen som en følge av de siste resultatene, men er klar på at det ikke kan fortsette sånn når det kommer tellende kamper.

– Tror du Solbakken får fortsette?

– Hvis han vil, så gjør han det. At han blir lei eller får et kjempetilbud vet man ikke, men jeg tror ikke NFF kommer til å røre ham. Nations League blir viktig, for da skal vi inn i en VM-kvalik etterpå. Hvis høsten blir tap-tap-tap, så kan det fort bli gjort endringer før kvaliken. Man kan ikke se på at denne generasjonen blir rotet bort. Men ikke før Nations League, sier Alsaker til Nettavisen.

LES OGSÅ: Rune Bratseth sjokkert over Norge-beskjeden

– Hjelper ham ikke nå

Da Solbakken ble ansatt i desember 2020, var det et populært valg. Han erstattet svenske Lars Lagerbäck, som ikke helt hadde fått det til å svinge med det norske laget. Til tross for at VM i 2022 gikk uten Norge, fikk Solbakken ny kontrakt i mai 2023.

Les også: Er Solbakken den rette til å lede det norske landslaget?

I gruppe med Spania, Skottland, Georgia, og Kypros var det store forhåpninger til at EM i 2024 skulle bli Norges første mesterskap siden 2000, men Solbakken måtte se at både spanjolene og skottene til slutt ende foran hans lag på tabellen.

Likevel har treneren sluppet forholdsvis billigere unna enn det en Per-Mathias Høgmo eller Lagerbäck ville gjort i samme situasjon.

Mange har beholdt en klokkertro på «prosjekt Solbakken» og utad har han framstått som en overbevisende fyr.

Nå er imidlertid den vinden i ferd med å snu, tror NRK-ekspert Kristoffer Løkberg.

– Det hjelper ham ikke lenger. Det har kanskje hjulpet ham tidligere fordi han har vært åpen, ærlig, imøtekommende og tydelig, og slik sett fått folket med seg, men det hjelper ham ikke nå. Folk er lei av at Norge ikke vinner fotballkamper, sier han til Nettavisen.

TROR FOLK ER LEI: NRK-ekspert Kristoffer Løkberg. Foto: Carina Johansen

– Det kan godt hende at det hadde blitt murring på et tidligere tidspunkt om han ikke er den han er, men framover er det kun resultater som kan snu den dårlige stemningen blant folk i gata, mener den tidligere Viking-spilleren om situasjonen.

– Det tar seg ikke ut

Alsaker mener kontrakten som ble signert i mai 2023 også er en grunn til at det har vært lite snakk om at Solbakkens jobbsikkerhet.

LES OGSÅ: Kritikken hagler etter ny Norge-nedtur

– Det er for dårlige resultater. Enkelt og greit. Han fikk ny kontrakt før EM-kvalifiseringen så vidt hadde begynt, så det binder opp med tanke på å gjøre endringer. Det tar seg ikke ut å gi han ny kontrakt i kvalifiseringen, for så å sparke ham like etterpå. Det er én grunn.

– Er det derfor han slipper «billigere» unna enn forgjengerne?

– Det er en del av det.

– Så er det også positive ting som kan gi grunn til optimisme. I tillegg har Ståle vært flink utad i media og politisk. Det hjelper også.

Tirsdag uttalte også TV 2-ekspert Jesper Mathisen at han tror folk begynner å bli lei av dårlige resultater fra landslaget.

– Oppe i kontorene her, og oppe i korridorene til Norges Fotballforbund, er nok ikke Ståle Solbakkens jobb noe som diskuteres. De har gitt han en ny kontrakt, de vil at han skal prøve seg i en ny kvalik, sier han og fortsetter:

– Men blant folket så er det nok flere og flere som har blitt lei av at han ikke får mer ut av disse fantastiske spillerne. Folket er nok langt mer splittet.

LES OGSÅ: Klaveness freder Solbakken: – På ingen måte til diskusjon nå

Klaveness freder Solbakken

President i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, uttalte onsdag at Solbakkens jobb ikke er noe tema for dem.

Over for NRK freder hun den 56 år gamle landslagstreneren, som altså har en kontrakt som strekker seg ut 2025.

Den kan ytterligere forlenges om til etter VM i 2026, om Solbakken leder laget til mesterskapet i USA, Canada og Mexico.

– Jeg har sjelden sett en så sterk og sammensveiset spillergruppe som dette A-landslaget. Ståles stilling er på ingen måte til diskusjon nå. Vi forlenget med ham fordi han er den rette til å lede laget gjennom ny kvalik som vi har tro på skal føre oss til VM. Det er kun dette som er fokus nå, skriver Klaveness i en SMS til NRK.

2024-03-28T07:57:18Z dg43tfdfdgfd