STEPANOVA MåTTE LE AV RUSSLAND-AVGJøRELSEN: – DET ER LATTERLIG

Stepanova måtte le av Russland-avgjørelsen: – Det er latterlig

Onsdag kom beskjeden om at Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) opprettholder utestengelsen av utøvere fra Russland og Belarus. De er nå utestengt «inntil videre».

Russerne og belaruserne har vært utestengt fra verdenscupen og mesterskap siden starten av mars i fjor, og flere av de store russiske stjernene har gang på gang vist sin misnøye mot beslutningen.

En av de som har vært mest høylytt og kritisk til utestengelsen er den russiske landslagsløperen Veronika Stepanova. Synet hennes har ikke endret seg etter FIS sin nyeste avgjørelse.

Les også: Reagerer på Russland-avgjørelsen: – De er feige

Måtte le av «latterlig» avgjørelse

Nok en gang fyrer hun løs mot FIS, som hun føler har håndtert spørsmålet om utestengelse svært dårlig.

– Det er latterlig, sier hun til Nettavisen, på spørsmål om hva hun synes om FIS sin avgjørelse.

FYRER LØS: Veronika Stepanova er ikke nådig mot FIS. Foto: Marius Simensen (Bildbyrån)

Stepanova sier videre at hun og lagvenninnene hennes reagerte med latter på beslutningen.

– Vi begynte bare å le oss jentene på laget imellom da vi så avgjørelsen, forteller hun.

Russlands mektige langrennssjef Jelena Välbe uttaler seg relativt ordknapt etter avgjørelsen.

– Bortsett fra at det var som forventet, har jeg ingenting å si, sier hun til RIA Novosti Sport.

Les også: Sår tvil om Vålerengas prestisjesignering fra Brasil: – Usikker

Nekter å gå med på kravene

Avgjørelsen til FIS er imidlertid ikke på linje med Den internasjonale olympiske komité (IOC) sin anbefaling. I slutten av mars anbefalte de at russiske og belarusiske utøvere nå bør få slippe til på gitte vilkår.

Betingelsen er i første rekke at de konkurrerer som nøytrale, uten nasjonale symboler og med tilknytning til det russiske flagget. I tillegg er det et krav om at utøverne ikke har vist noen støtte til krigshandlingene i Ukraina, samt at de ikke har formelle koblinger til det russiske militæret.

ORDKNAPP: Jelena Välbe er ordknapp om avgjørelsen. Foto: Carl Sandin (Bildbyrån)

Betingelsene har imidlertid ikke blitt møtt med jubel i Russland. Ifølge Stepanova er det uaktuelt for russerne å komme tilbake under slike omstendigheter.

– Vi kommer enten tilbake uten noen betingelser eller forpliktelser basert på våre politiske synspunkter – eller så kommer vi ikke tilbake i det hele tatt, sier hun, før hun avslutningsvis kommer med følgende advarsel.

– Dere kan gå på ski så mye dere vil uten oss, vi skal gjøre det samme.

Stepanova var ankerkvinne for det russiske laget som tok gull på OL-stafetten forrige vinter. Hun har som nevnt engasjert seg mye i debatten om Russlands utestengelse.

Hun har også mottatt sterk kritikk etter å ha stilt opp på en markering med Vladimir Putin hvor russiske idrettsutøvere ble hyllet etter OL i fjor.

Les også: Rosenborg-ekspert advarer: – Redd det allerede er starten på slutten

Reagerer på utestengelsen

Etter FIS sin avgjørelse om å opprettholde utestengelsen var Nettavisen i kontakt med langrennsekspert Petter Skinstad og NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Begge to roser FIS for at de landet på å fortsette utestengelsen, og Saltvedt mente det var en positiv overraskelse ettersom han fryktet at FIS skulle følge IOC sin anbefaling.

Skinstad var på sin side kritisk til at det denne gangen ikke er noe tidsramme på utestengelsen av russerne og belaruserne, og uttalte at han tror FIS «er feige».

– Jeg liker overhodet ikke signalene fra FIS, når dette bare er en midlertidig utestengelse, sa han til Nettavisen.

2023-05-26T04:03:10Z dg43tfdfdgfd