SVERIGE SJOKKERTE NORGE: – DET HADDE JEG ALDRI TRODD

Sverige sjokkerte Norge: – Det hadde jeg aldri trodd

Det norske laget var store favoritter foran søndagens herrestafett i Gällivare, og da Simen Hegstad Krüger rykket fra Sverige på 3. etappen så det ut som stafetten var avgjort.

Sveriges Leo Johansson slapp med flere sekunder, men mot slutten av etappen overrasket han stort og hentet inn igjen Krüger, før han gikk forbi og sendte Sverige først ut på sisteetappen.

– Det var ikke spesielt bra. Jeg trodde jeg hadde kontroll, men plutselig fikk jeg det helt. Det var ikke helt sånn som det skal gjøres, sa Hegstad Krüger til Viaplay etter sin etappe.

Forrige helgs overraskelsesmann i Ruka, Jan Thomas Jenssen, fikk oppgaven med å hente igjen Sverige, som hadde sprinteren Edvin Anger på ankeretappen.

Jenssen tok tidlig igjen Anger, men svensken la seg i ryggen på nordmannen. Den holdt Anger ganske lenge, men på den siste kilometeren satte Jenssen opp tempoet.

Da måtte Anger slippe, og Jenssen sikret norsk triumf, selv om det ble mer spennende enn spådd på forhånd.

AVGJORDE: Jan Thomas Jenssen avgjorde stafetten den siste kilometeren og gikk Norge inn til seier. Foto: Emma Wallskog (Bildbyrån)

– Det er ikke noe som er bedre enn å være norsk og slå svenskene i Sverige. Det er jo som forbildet mitt Petter Northug. Jeg prøvde å være han i dag. Det synes jeg klarte sånn ganske greit, sa Jenssen til Viaplay etter stafetten.

– Ingen som tar ansvar

Pål Golberg var først ut for Norge i søndagens stafett. Den første etappen foregikk uten dramatikk, og det gikk relativt pent og pyntelig. Hele ni lag var samlet inn til veksling, hvor Norge vekslet først.

Martin Løwstrøm Nyenget gikk Norges 2. etappe, og også på den etappen gikk det lenge usedvanlig rolig. Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug reagerte på det lave tempoet.

– Det er ingen som tar ordentlig ansvar og tør å sette skikkelig fart. Det tyder på at løperne kjenner at det er så stor fordel å ligge bak, sa han.

På tampen av etappen smalt imidlertid Løwstrøm Nyenget til, og kun Sveriges Calle Halfvarsson hang på nordmannen. Løwstrøm Nyenget og Halfvarsson fikk en luke på ni sekunder ned til de andre lagene.

OVERRASKET: Leo Johansson overrasket stort på sin etappe, mens Simen Hegstad Krüger fikk det tungt. Foto: Emma Wallskog (Bildbyrån)

Simen Hegstad Krüger var Norges mann på 3. etappen. Han lot svenske Leo Johansson dra litt i starten, før han selv gikk opp i tet og økte tempoet. Da måtte Johansson fort slippe.

Sverige sjokkerte

Krüger fikk flere sekunder ned til svensken, og det så ut som stafetten var avgjort. Men svensken ga ikke opp. På slutten av etappen spiste han inn meter på meter på Krüger, og plutselig var han oppe i ryggen til nordmannen.

– Det var veldig overraskende. Jeg trodde Simen hadde avgjort dette. Nå inviterer han Sverige opp igjen, sa Marit Bjørgen.

– En veldig overraskende utvikling på andrerunden. Dette hadde jeg aldri trodd når Simen fikk luke, sa Dyrhaug.

Inn mot veksling ble det enda tyngre for Krüger, og han måtte gi noen meter til Johansson før han sendte Jan Thomas Jenssen ut på sisteetappen. Sprinteren Edvin Anger gikk avslutningsetappen for Sverige.

Jenssen brukte noen minutter på å gå seg opp i ryggen på Anger, før han selv gikk fram for å dra. På den siste kilometeren økte han tempoet, og da klarte ikke Anger å henge på lenger. Dermed ble det seier til Norge, 17,4 sekunder foran Sverige.

Tyskland ble nummer tre. De kom i mål 38,1 sekunder bak Norge.

2023-12-03T12:55:07Z dg43tfdfdgfd