TENK OM DENNE KAMPEN HADDE BETYDD NOE

Tenk om denne kampen hadde betydd noe

Skottland mot Norge: Dette KUNNE og burde vært årets viktigste landskamp. Og faktum er at den, paradoksalt, ville blitt spilt UTEN Norges fire beste, offensive spillere. Tenk om...

Publisert: 19.11.23 kl. 15:34

Hvis du skal sette opp et ideelt Norge XI på herresiden, de fire «øverste», så ville du fort plassert Alexander Sørloth og Antonio Nusa på kantene, og Martin Ødegaard i en fri rolle bak Erling Braut Haaland.

Nå er ingen av dem disponible for det som kunne og burde vært den viktigste fotball-landskampen på noen år. Alle har meldt skadefravær, og det skyldes ikke at kampen likevel ikke betyr et være eller ikke være for en EM-plass sommeren 2024.

Det gir noen tanker.

Hvordan ville mediedekningen vært i disse dager - en norsk mulighet til det første sluttspillet siden 2000, men uten våre beste menn tilgjengelig?

Tonen ville garantert vært mye tøffere, mer ivrig, det er helt sikkert.

«Hvordan er hjernerystelsen til Ødegaard, er det en mulighet mot Skottland? Eller?»

«Haaland fullførte jo kampen. Kan han virkelig ikke spille - kampen er jo så viktig for Norge?»

«Klarer ryggen til Nusa 45 minutter, kanskje mer?»

Nå er det, naturlig nok, en mer likeglad tone, selv om alle selvsagt ville hatt med de beste mot Skottland, uansett. Men med play-off-muligheten på båten lørdag kveld, ville en seier over Skottland i siste kvalik-kamp uansett vært det siste håpet.

Ville landslagsledelsen kjørt på hardere for å få noen av Ødegaard, Nusa, Sørloth eller Braut Haaland i spill mot Skottland - hvis kampen hadde betydd EM eller ikke EM?

Jeg tror svaret på det spørsmålet gir seg selv - et klart «ja». En EM-plass ville betydd enormt for hele produktet «norsk fotball».

80 kamper og 33 mål har firkløveret Sørloth, Ødegaard, Haaland og Nusa for Norge siden Ståle Solbakken ble landslagssjef i 2021, det er et firkløver mange nasjoner misunner oss.

Og da sier det seg selv at det er viktig for en landslagssjef (Ståle Solbakken) å få med de beste, om de så bare kan spille 25 minutter.

En landslagssjef i fotball har mange viktige jobber - en av de viktigste er å velge de rette spillerne til kamper. Nå står Ståle Solbakken foran en noe merkelig situasjon: Han mangler fire stjerner, i en kamp som ikke betyr all verden.

Bruker du da kampen til å eksperimentere? Han må det - uansett hva han hadde tenkt på forhånd, med alle skadeforfallene. Jørgen Strand Larsen tar spissplassen, som han har vist gode takter i tidligere. Oscar Bobb har vist såpass mye nå at han aspirerer til en plass, uansett hvem som er tilgjengelig.

Bobb kan spille både bak Strand Larsen eller på en av kantene. Kanskje vil Solbakken endre system, fordi han mangler disse fire spillerne?

I alle tilfeller som dette, da viktige spillere mangler, vil en fotballtrener/sjef alltid svare at dette er sjansen for andre spillere, vise seg frem. Jo da, det sier seg selv, men de beste mangler - uansett.

Jeg ville brukt kampen til å prøve ut et annet system, et system som kan passe denne landslagsgjengen bedre (3–4–3), siden det likevel må gjøres mange endringer fra et opprinnelig utgangspunkt, med Ødegaard, Nusa, Sørloth og Braut Haaland startklare:

Selvik - Ajer, Berge, Østigård - Ryerson, Berg, Aursnes, Bjørkan - Bobb, Strand Larsen, Elyounoussi.

Kampen betyr noe - kanskje spesielt for Ståle Solbakken, som vil se en gjeng spillere som kan bevise at de ønsker at landslagssjefen fortsetter med det han har startet på de to siste årene, og kanskje lykkes - til slutt?

En seier i sesongens siste landskamp gir alltid en form for optimisme med tanke på fortsettelsen.

Avspark i Skottland: 20:45.

Publisert: 19.11.23 kl. 15:34

2023-11-19T14:47:02Z dg43tfdfdgfd