VILLE HA ZLATAN TIL NORGE. FIKK UVANLIG BESKJED

Ville ha Zlatan til Norge. Fikk uvanlig beskjed

MAJORSTUEN (Nettavisen): – Jeg var så sikker på at han der, han kommer til å fylle Ullevaal stadion, minnes Vidar Davidsen (66).

Den tidligere fotballtreneren mimrer tilbake til det som må være én av de mest vanvittige historiene fra norsk fotball.

Davidsen ledet osloklubben Lyn i perioden mellom 1998 og 2001. Én dag fikk han et brennhett tips.

Nettavisen og Direktesport viser oppgjøret Lyn - Vålerenga 20. april klokken 18

– Det er en herlig historie. Jeg fikk et tips av en svenske. Det var mange tips fra svensk fotball den gang og han som tipset meg sa: «Vidar, du må reise til Malmö, du må se den her killen», forteller mannen som kanskje huskes best fra Vålerenga til Nettavisen.

Spilleren det var snakk om, er naturligvis den svenske fotballegenden Zlatan Ibrahimovic (42).

Dro til Malmö

Spissen, som senere skulle spille for klubber som Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, PSG, AC Milan og Manchester United – for å nevne de største – var på den tiden junior i Malmö FF, men Davidsen fikk nyss i at han var i ferd med å få seniordebuten.

PÅ JOBB: Nettavisen møter Vidar Davidsen på Hopstock Helse i Oslo, der han nå jobber som fysioterapeut. Foto: Ole Jonny E. Hansen (Nettavisen)

Lyn-treneren ble raskt nysgjerrig og tok selv turen til Sverige, etter å ha hørt gjetord om den unge spilleren.

– Han kom inn da det var 20 minutter igjen og snudde opp ned på motstanderen. Jeg dro ned og så ham i én kamp til og han gjorde akkurat det samme som innbytter. Sture Fladmark så ham deretter i to kamper og vi fikk veldig gode rapporter.

– Da dro jeg og Atle Brynestad til Malmö for å snakke med klubblederen der, minnes Davidsen.

Beskjeden var at det allerede hadde tikket inn bud på den talentfulle spissen og at Lyn i så fall måtte toppe det.

Det var snakk om et bud på rundt ti millioner kroner. Så skjedde det imidlertid noe uventet i samtalen mellom partene.

– Han forsøkte faktisk å snakke oss vekk fra å hente ham. Zlatan var en spesiell spiller og det var mye bråk rundt ham. Han kom fra Rosengård og hadde en veldig vanskelig bakgrunn. Det bar han også preg av, forteller den tidligere treneren.

STJERNE: Svenske Zlatan Ibrahimovic har spilt for noen av de største klubbene i verden. her fra tiden i Manchester United. Foto: OLI SCARFF

– Brynestad sa nei

Davidsen dro paralleller til et råtalent av en spiller han hadde jobbet med i Vålerenga; John Carew.

– Jeg husker jeg satt der og sa til Brynestad: Han her blir større enn Carew. Men de prøvde å prate oss vekk fra det.

– Rett og slett fordi de ikke trodde vi klarte å håndtere ham. Da sa jeg, okay, vi får ansette en som fotfølger ham og hjelper ham med alt. Jeg var så sikker på ham, han var så spektakulær i spillestilen, men Brynestad hoppet av den da, sier Davidsen og humrer.

Lyn-investoren var ikke villig til å bla opp drøye ti millioner for å dra avtalen i land. Davidsen hadde tro på at det var realistisk.

Du får alt fra Obos-ligaen og utvalgte kamper fra Eliteserien hos Nettavisen og Direktesport hver uke

– Det var en drøm, men ikke usannsynlig på det tidspunktet. Timingen var veldig god, fordi Malmö trengte penger og Zlatan var helt i begynnelsen av karrieren. Jeg tror ikke engang Malmö skjønte hvor svær han ville bli på det tidspunktet, sier han.

IKKE OVERBEVIST. Tidligere Lyn-investor Atle Brynestad var ikke villig til å bla opp for Zlatan Ibrahimovic. Foto: Terje Bendiksby

– Så den skled unna og det var bittert, innrømmer 66-åringen, som i dag jobber som fysioterapeut i Oslo.

– Nå er Zlatan solgt

Rundt et år senere ble den svenske superspissen solgt til Ajax i Nederland for rundt 80 millioner svenske kroner.

Igjen var Davidsen i begivenhetenes sentrum da det begynte å røre seg rundt Ibrahimovic.

– Vi var på treningsleir i Spania og Malmö spilte treningskamp mot, jeg tror det var Moss, og scoret et vanvittig mål. Jeg så at Leo Beenhakker (direktør i Ajax på den tiden) satt på tribunen. Han tok opp telefonen og snakket i omtrent to minutter.

– Da sa jeg til sidemannen: Nå er Zlatan solgt til Ajax.

KAPRET ZLATAN: Tidligere teknisk direktør i Ajax, Leo Beenhakker, tok sjansen på å hente svensken. Her avbildet fra tiden som landslagssjef for Polen. Foto: RONNY HARTMANN

Davidsen hadde forespeilet Brynestad at han kunne få igjen fire ganger så mye om han investerte drøye ti millioner på et kjøp av Ibrahimovic i 2000. Et år senere gikk han altså til en europeisk storklubb for rundt åtte ganger så mye penger.

– Du hadde ikke fått igjen firegangen, som jeg sa, det ble åttegangen, sa jeg til Brynestad da, minnes Davidsen.

Tilbake i toppfotballen

Etter mange år i norsk fotball skyggedal, er Lyn i år tilbake i norsk toppfotball, etter at klubben rykket opp til Obos-ligaen i fjor.

Følg alle kampene til Lyn og Vålerenga denne sesongen hos Nettavisen og Direktesport

Klubben har ikke spilt på de øverste nivåene siden den ble slått konkurs i 2010.

20. april venter et etterlengtet ligaoppgjør med byrival Vålerenga. Billettene til kampen på Ullevaal stadion ble raskt utsolgt.

Selv om hjertet alltid vil være i Vålerenga, er Davidsen imponert over at vestkantklubben nå er tilbake på nest øverste nivå.

– De har bygd opp igjen klubben på en imponerende måte. De har fått et godt fundament og fått tak i en trener som jeg tror passer dem veldig godt i en slik byggefase. De har en lojal spillergruppe, selv om de kvalitetsmessig er langt dårligere enn Vålerenga.

– Men i en slik kamp, spiller ikke det noen rolle, sier mannen som har stått på begge sider i osloderbyet tidligere.

2024-04-15T20:01:47Z dg43tfdfdgfd